.

Mauritius omfatter de to vulkanske øyene Mauritius og Rodrigues, som er omgitt av korallrev. De to Agalegaøyene, samt en rekke andre mindre koralløyer og skjær, er også en del av Mauritius. Landets samlede areal er på 2040 kvadratkilometer.

Den største øya er Mauritius, med et areal på 1887 kvadratkilometer, det vil si 92,5 prosent av landets samlede areal. Øya, som er 868 kilometer øst for Madagaskar, har flatt lavland langs kysten. Dette er bredest i nord og øst. I en krans innenfor kysten står forrevne fjelltopper som rester av eldre vulkanisme, mens den kuppelformede, sentrale delen består av basaltlag fra tertiær- og kvartærtiden. Sentralplatået på øyas indre ligger fra 300 til 500 meter over havet. De to høyeste toppene er Piton de la Petite Rivière Noire (828 meter over havet) i den sørvestlige delen av øya og Piéter Both (820 meter over havet), sørøst for landets hovedstad Port Louis.

Den nest største øya er Rodrigues, med et areal på 109 kvadratkilometer. Rodrigues er 560 kilometer øst for øya Mauritius.

De to Agalegaøyene, som har et samlet areal på 24 kvadratkilometer, er 1100 kilometer nord for øya Mauritius.

43,8 prosent av landet er jordbruksareal, mens 17,3 prosent er dekket av skog (2018). Det er mange vassdrag, mange av dem i sprekker som er dannet av lavastrømmer.

Mauritius’ eksklusive sone dekker cirka 2,3 millioner kvadratkilometer av Indiahavet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg