Mathias Hansen

Faktaboks

Mathias Hansen
Født
23. februar 1823, Moss
Død
22. juni 1905, Stockholm, Sverige
Mathias Hansen var svensk hoff fotograf, og fotograferte en rekke kongelige. Her er Karl XV fotografert i 1865. Bildet er avfotografert av Svante Hedin til boken "Kunglig bildskatt", utgitt på forlaget Bra Böcker 1991

Artikkelstart

Mathias Hansen var en av Norges første fotografer. Hansen flyttet til Sverige og ble der landets første hoffotograf.

I 1850-årene vet man at han laget daguerrotypier, noe man kan se av en annonse fra 1853 i Gjengangeren i Horten. I 1855 slo han seg ned i Christiania, og året etter var han i kompaniskap med den danske omreisende fotografen Charles Gotlieb Clausen.

I juli 1856 fulgte han kronprins Karl (den senere Karl 4) på en reise i Norge, i august dette året arbeidet han igjen alene. Vennskapet mellom den svært kunstinteresserte kronprinsen og Hansen ser ut til å ha ført ham til Stockholm, der han bosatte seg for godt i 1859. Samme år ble han Sveriges og Norges første kongelige hoffotograf. Han fotograferte hele familien Bernadotte, også kong Oscar 1, som døde samme år. Men det var særlig sin velgjører Karl 4 han fotograferte, både i uniformer og i sivil frem til hans død 1872.

Hans tilknytning til kongehuset gjorde ham ettertraktet blant Stockholms overklasse, men også andre, som forfatteren August Strindberg og sangeren Jenny Lind, ble portrettert av ham. Han hadde sin storhetstid i 1860-årene, selv om konkurransen på denne tiden var økende. 1863 var han med på å starte Sveriges første forening for fotografer, og deltok på landets første utstilling av fotografi i Stockholm. Utstillingen viste 2000 bilder av ni fotografer, men den store publikumsoppslutningen uteble.

Portrettene hans hadde franske forbilder. De portretterte poserte med verdighet i et miljø som ikke var påtrengende. En stol, et skrivebord, et draperi eller en søyle som kulisse hentet sine forbilder fra det malte portrettet. Han var også kjent for sine store fotografier. Glassnegativer i størrelse 80×40 cm ble kontaktkopiert, for deretter å bli skåret til i oval form og rammet inn.

På sine gamle dager startet han en fotoskole som ble svært populær, og der underviste han også amatører.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg