Faktaboks

Margaret Rose
Uttale
mˈa:gərit rouz
Født
21. august 1930, Glamis Castle, Angus, Skottland
Død
9. februar 2002, King Edward VII's Hospital, London, England
Prinsesse Margaret av Storbritannia
Den britiske kongefamilien 1937
Den britiske kongefamilien på slottsbalkongen etter kroningen av kong Georg 6. i 1937. Kongen og dronningen med kroner, døtrene Elizabeth 2. (til venstre) og Margaret foran.

Margaret Rose var en britisk prinsesse. Hun var yngste datter av kong Georg 6. og dronning Elizabeth (dronningmoren), og søster av Elizabeth 2.

Som barn ble de to søstrene ofte fremstilt sammen, som et eksempel på gode familieverdier. Dette var viktig for å gjenopprette tillit og respekt i befolkningen etter skandalen som ble utløst av abdiseringen til deres onkel Edvard 8. i 1936.

Som voksen ble Margarets liv ofte fremstilt i pressen som en kontrast til hennes søsters. Der Elizabeths liv var preget av familieverdier og formelle og seremonielle plikter og oppgaver, var Margaret på 1950- og 1960-tallet en svært ettertraktet sosietetskvinne med en glamorøs livsstil. Særlig kjærlighetslivet hennes ble gjenstand for mye spekulasjon i pressen.

Kjærlighetsforhold og ekteskap

Margarets kjærlighetsforhold til den 15 år eldre Peter Townsend var en stor politisk sak på begynnelsen av 1950-tallet som involverte Buckingham Palace, Downing Street og den anglikanske kirken. Da Townsend, en skilt mann, fridde til Margaret i 1953, motsatte blant andre statsminister Winston Churchill og erkebiskopen av Canterbury seg ekteskapet. Selv om pressen og den britiske opinionen i stor grad var for ekteskapet, fryktet det politiske lederskapet for monarkiets fremtid hvis nok en kongelig gikk mot kirkens lære. For Elizabeth og Margaret var dette et spørsmål om plikten til kongehuset og egen familie, og hvorvidt Margaret var villig til å si fra seg sin prinsessetittel. Mens Margaret var på reise til Rhodesia, ble Townsend stasjonert som forsvarsattaché i Brussel. De to gikk fra hverandre i 1955.

Margaret ble gift i 1960 med fotografen Anthony Armstrong-Jones (født 1930). Han ble adlet i 1961 med tittelen earl of Snowdon. Paret fikk to barn: David Albert Charles, viscount Linley (født 1961) og Lady Sarah Armstrong-Jones (født 1964). Ekteskapet ble etter hvert turbulent, og ble oppløst i 1978 – den første skilsmissen i kongefamiliens indre sirkler siden Henrik 8. på begynnelsen av 1500-tallet.

Selv om skilsmisser var blitt vanlig i Storbritannia på 1970-tallet, var skilsmissen svært upopulær, og ble sett som dårlig reklame for kongehuset. Mange i den eldre generasjonen husket familieidyllen som Windsor-familien utviste under krigsårene. Andre hadde latt seg imponere av hennes pliktfølelse da hun sa fra seg sin store kjærlighet i Townsend. I tiden som fulgte ble Margaret og resten av den britiske kongefamilien lett angripelige i tabloidpressen for det som ble sett på som kongelig dobbeltmoral.

Interesser

Margaret var interessert i musikk og ballet. Til tross for at hun ble kritisert for å være mindre synlig og aktiv enn andre medlemmer av kongefamilien, frontet hun flere veldedige organisasjoner, særlig for barn og innenfor helse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg