Malaita

Malaita, øy i Salomonøyene, landets folkerikeste øy, med anslagsvis 90 000 innbyggere. Befolkningen tilhører en rekke ulike grupper, som malaita, 'are'are, fataleka, kwaio, kwara'ae, langalanga, lau, sa'a og to'aba'ita. De snakker austronesiske språk. Det er betydelige kontraster mellom folkegruppene med hensyn til økologisk tilpasning, religiøs tilknytning, utdanningsnivå og økonomisk posisjon. I det ulendte innlandet finnes små, spredte bosetninger av folk som hovedsakelig lever av svedjebruk og har bevart sin tradisjonelle religion, f.eks. kwaio (kjent etter antropologen Roger M. Keesings arbeid) og 'are'are. Majoriteten av Malaitas befolkning er i dag kristne og holder til i urbane strøk og større landsbyer langs kysten og ved fiskerike laguner (f.eks. lau og langalanga).

Faktaboks

uttale:
malˈaita

Felles for alle gruppene er at de er organisert i avstamningsgrupper som ideelt prioriterer slektskap på farssiden, men som likevel, avhengig av omstendighetene, legger stor vekt på slektskapsbånd på morssiden. Jord- og fiskerettigheter reguleres dermed av innholdet i relasjoner det er vanskelig å få oversikt over; «reglene» er tøyelige. Dette har voldt antropologer en del hodebry, og har gjort det vanskelig for bistandsarbeidere og kapitalsterke investorer å vite hvem man til enhver tid skal forholde seg til, og hvorfor.

Folkegruppene på Malaita hadde lenge ry på seg for å være voldelige, noe som må sees i lys av at mange mennesker ble kidnappet i perioden 1870–1900 og tvunget til slavearbeid på plantasjer i Australia og andre steder i Stillehavet.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg