Madeleine Ouellette-Michalska

Faktaboks

Madeleine Ouellette-Michalska
Uttale

weletmikalska

Artikkelstart

Ouellette-Michalska, Madeleine, fransk-kanadisk forfatter, født 1930. Hun har arbeidet som lærer og journalist og undervist ved Universitetet i Montréal. Forfatterskapet hennes er omfattende og variert; hun har skrevet romaner, kortprosa, skuespill, lyrikk og ikke minst litteraturteoretiske verker som har oppnådd stor anerkjennelse. Hun har også laget versjoner for radio og fjernsyn av mange av bøkene sine. Bøkene vitner om et humanistisk livssyn og et sterkt feministisk engasjement. Kvinners behov for frigjøring og forhold til egen kropp er grunntemaer i forfatterskapet.

Ouellette-Michalska debuterte med novellesamlingen Le dôme ("Kuppelen") i 1968, men det er med sine romaner at hun har oppnådd størst leserkrets. Den mest kjente er trolig La maison Trestler ou le 8. jour d'Amérique (1984, "Huset Trestler eller Amerikas 8. dag"), en familiekrønike som også rommer interessante formelle eksperimenter. Blant hennes andre romaner kan nevnes La Passagère (1997, "Passasjeren") og L'apprentissage (2006, "Læretiden"). Hennes mest kjente teaterstykke er La danse de l'amante (1987, "Elskerinnens dans").

Ouellette-Michalska har et meget reflektert forhold til litteratur og særlig til sitt eget verk. Det av hennes essayer som har oppnådd størst oppmerksomhet, er Autofiction et dévoilement de soi (2007, "Autofiksjon og selvutlevering"). Her behandler hun den nye sjangeren "autofiksjon". Hun drøfter forholdet mellom den og tidligere typer selvbiografisk litteratur, og stiller spørsmålet om særlig kvinnelige forfattere i vår tid har et sterkt behov for å utlevere seg, eller om autofiksjonen tvert imot gir forfatterne og deres lesere mulighet til å skape seg et eget mentalt rom som er uavhengig i forhold til levd liv.

Ouellette-Michalska har mottatt en rekke litterære utmerkelser i og utenfor Canada. Hun er fremdeles (2015) litterært aktiv på tross av sin høye alder. Hun er blitt oversatt til en rekke språk, og mange av bøkene hennes finnes i engelsk oversettelse.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg