Faktaboks

Stanmore
Etymologi
gammelengelsk Stanmere, ‘steinet dam’

Stanmore er en bydel i London, i Harrow kommune, 18 kilometer nordvest for sentrum. Bydelen hadde 23 700 innbyggere ved folketellingen i 2011.

Stanmore er endestasjon på Jubilee Line på undergrunnsbanen, og er et boligområde med boliger i øvre prisklasse, vesentlig fra tida etter banens framføring i 1932. Bydelen har en rekke puber, små restauranter og kafeer. Stanmore Hill er et av Londons høyeste punkter, 152 meter over havet.

Historie

Stanmore er innført som Stanmere i Domesday Book fra 1086, og beskrives som et lite fruktbart område med hede og sparsom bebyggelse – for en stor del allmenning. Fra 1700-tallet og framover fikk Stanmore et visst tilskudd av fasjonable landsteder. Golfbanen ble anlagt i 1893. Anlegget av Metropolitan Railway i 1932, i dag Jubilee Line, førte til en rask forstadsutvikling. Under Den andre verdenskrig lå hovedkvarteret for RAFs jagerflydivisjon i Stanmore.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg