London-konvensjonen, formelt navn Convention on the Prevention of Marine Pollution by Dumping of Wastes and Other Matter 1972, konvensjon inngått 1972, som trådte i kraft fra 1975.

Faktaboks

Etymologi
engelsk London Dumping Convention, egentlig Convention on the Prevention of Marine Pollution by Dumping of Wastes and Other Matter

Formålet er å beskytte havmiljøet og gjennomføre alle praktiske tiltak for å bekjempe havforurensning som følge av menneskelig aktivitet. Dette gjelder blant annet utslipp av miljøfarlig industriavfall og dumping av avfall og annet materiale fra skip og fly.

88 land hadde ratifisert avtalen ved inngangen til 2014.

London Protocol

I 1996 ble det nådd enighet om å modernisere konvensjonen og på sikt erstatte den. Dette er nedfelt i en avtale kalt London Protocol, som er strengere enn den opprinnelige konvensjonen. Denne legger stor vekt på føre-var-prinsippet og forbyr all dumping med unntak av enkelte typer avfall som er spesifisert i en egen liste (kalt «the reverse list»).

Avtalen, som trådte i kraft 24. mars 2006, har også som mål å fremme effektiv kontroll av kilder til havforurensning. Ved inngangen til 2014 hadde 44 medlemsland sluttet seg til den utvidede avtalen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg