Faktaboks

Lick-observatoriet
Uttale
lick-observatˈoriet
Lick-observatoriet
Lick-observatoriet på toppen av Mount Hamilton i California, USA.
Av .
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Lick-observatoriet var det første av de store fjellobservatoriene som ble opprettet da det ble grunnlagt i 1875. Tidligere ble observatoriene bygd nær byer og i lav høyde.

Lick-observatoriet befinner seg på Mount Hamilton i California, USA (1283 m o.h.) og tilhører University of California. Observatoriet ble bygd i 1876–1888 for midler gitt av den amerikanske forretningsmannen James Lick.

Lick-observatoriets virksomhet spenner over nesten alle områder av astronomien, fra observasjoner av kometer, av stjernenes egenbevegelser, dobbeltstjerner og planetariske tåker, til undersøkelser over Melkeveiens oppbygning og fordelingen av de fjerneste galaksene.

Instrumenter

Observatoriets hovedinstrument er i dag en reflektor med en speildiameter på 3,05 m og en brennvidde på 15,25 m. Reflektoren ble tatt i bruk i 1959, og var da verdens nest største.

Blant de øvrige instrumenter er også verdens nest største refraktor, bygd i 1888, med en linse på 91,4 cm diameter og en brennvidde på 17 m.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg