Libris bokhandelkjede er en norsk bokhandel- og papirhandelkjede som eies og forvaltes av Norli Libris.

Libris har 53 butikker (2018). Alle butikkene er lokalt eide, men deltar i et innkjøpssamarbeid som forvaltes av Norli Libris.

Historie

Libris ble opprettet i 1972 som Sentral Bokhandel. I 1989 tok kjeden navnet Libris.

Samarbeidet med Emo

Libris inngikk 1994 en samarbeidsavtale med kontorrekvisitagrossisten Emo (opprinnelig Emil Moestue AS), som var eid av RGI-gruppen til Kjell Inge Røkke og Bjørn Rune Gjelsten. Flere større medlemsbedrifter brøt da ut og dannet 1995 kjeden Nexus. Libris og Emo ble i 1997 slått sammen, men Libris ble i 1999 utskilt igjen som egen kjede.

Salg og sammenslåing

I løpet av 1999–2000 ble omtrent 50 av Libris-butikkene kjøpt av forlagskonsernet Gyldendal som grunnstamme i forlagets nye bokhandelkjede Ark. De resterende Libris-butikker inngikk i 2001 samarbeid med bokhandlerkjeden Interbok og kontorrekvisitakjeden Kontorspar, og dannet Bok- og Kontorkjedene Norge (BKN). Libris og Interbok ble i 2005 sammenslått til en større kjede under navnet Libris.

I 2006 kjøpte dagligvaregiganten NorgesGruppen ASA aksjemajoriteten i BKN AS. Fra 15. desember 2008 endret hovedselskapet navn til Thanke AS.

Fusjon med Norli Gruppen AS

I oktober 2010 inngikk NorgesGruppen ASA en avtale med H. Aschehoug & Co. (W. Nygaard) AS om å fusjonere selskapene NorgesGruppen Bok og Papir AS og Norli Gruppen AS. Det innebar at bokhandlerkjedene Libris og Norli fikk felles eierskap. Libris og Norli hadde dermed til sammen 178 butikker. Det nye selskapet ble eiet med 51 prosent av Aschehoug og 49 prosent av NorgesGruppen.

Det fusjonerte selskapet ville få en markedsandel på 33 prosent av det norske bokmarkedet.

I fusjonen inngikk også Kontorspar-kjeden og grossistvirksomheten Thanke Engros AS.

Godkjent av Konkurransetilsynet "på visse vilkår"

Konkurransetilsynet godkjente våren 2011 fusjonen på vilkår. Konkurransetilsynet mente at fusjonen ville medføre svekket konkurranse innen salg av bøker fra noen fysiske allmennbokhandler. For å sikre fortsatt konkurranse i disse markedene etter foretakssammenslutningen, ble partene pålagt å selge ut syv bokhandler i byene Trondheim, Kristiansand, Drammen, Kongsberg, Lillehammer, Haugesund og Levanger.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg