Leopoldo Lugones

Faktaboks

Leopoldo Lugones
Født
13. juni 1874, Villa María del Río Seco, Argentina
Død
19. februar 1938, Buenos Aires, Argentina
Fra bladet Caras y Caretas (1936).

Artikkelstart

Lopoldo Lugones var en argentinsk forfatter, oversetter, journalist og filolog, av mange regnet som Argentinas viktigste lyriker. Han hadde en stor innflytelse på forfattergenerasjonen som kom etter ham, inkludert den fremtredende prosaforfatteren Jorge Luis Borges.

Forfatterskap

Lugones sluttet seg tidlig til Rubén Darío og modernista-bevegelsen, og ble en av bevegelsens fremste representanter i Argentina. I hans første diktsamling, Las montañas de oro (gullfjellene) fra 1897 er innflytelsen fra fransk symbolisme særlig tydelig. Til modernista-perioden i hans forfatterskap hører samlingen Los crepúsculos del jardín (skumringene i hagen) fra 1905. I 1909 utga han Lunario sentimental (sentimental månekalender), som, ved siden av dikt, inneholdt noveller og skuespill. Boken er full av underfundige og fantasifulle innfall og øvde sterk innflytelse på samtidens spansk-amerikanske diktere. Hans kanskje fineste diktsamling er Odas seculares (sekulære oder) fra 1910, skrevet til 100-årsfeiringen av mai-revolusjonen (1810).

Mellom 1912 og 1938 utga han en rekke diktsamlinger, som har kjærligheten til kona og til hjembygda Villa Mariá del Río Seco i Córdoba-provinsen som motiv. Lugones utmerket seg også som prosaforfatter. Hans ypperste verk er her novellesamlingen La guerra gaucha (gauchokrigen) fra 1905, en hyllest til de gauchoene som drev geriljakrig mot den spanske hæren i Nord-Argentina under frihetskampene fra 1814 til 1818.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg