Faktaboks

Lekumelva
Lekomelva og Eidsbergelva
Lekumfossen
Juvet der Lekumfossen styrter ned i Glomma, like vest for Eidsberg kirke.
Lekumfossen
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Lekumelva er en elv i Indre Østfold kommune. Den er en bielv til Glomma fra øst og har en lengde på 41 kilometer og et nedbørfelt på 240 kvadratkilometer. Lekumelva har tidligere vært kalt Eidsbergelva.

Elva kommer fra Måsabytjern (214 meter over havet) og Stiklatjern (185 meter over havet) lengst nordøst i kommunen, nær grensen mot Lillestrøm og Aurskog-Høland kommuner. Bekker herfra møtes og danner Hæra som renner med hovedretning sørover gjennom blant annet Grefslisjøen (127 meter over havet 0,4 kvadratkilometer) der den opptar elv fra Lundebyvannet (158 meter over havet, 0,7 kvadratkilometer) i sørøst. Rett før Mysen tettsted dreier Hæra mot sørvest, og herfra kalles den Mysenelva. Lekumelva er navnet på den nedre delen av elva, nedenfor tettbebyggelsen i Mysen. Den munner ut i Glomma i Lekumevja, en bakevje på østsiden av Grønsund, fire kilometer nedenfor Vamma.

Lekumelva er utbygd i Lekum kraftverk som nytter fallhøyden i den nederste delen av elva, like før den munner ut i Glomma. Kraftverket har en maskininstallasjon på 1,5 MW, en midlere årsproduksjon på 3,3 GWh og en fallhøyde på 31,4 meter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg