Faktaboks

Leif Preus
Født
18. februar 1928, Horten
Død
5. mai 2013, Horten
Virke
Fotograf og samler
Familie

Foreldre: Sverre Preus (1897–1988) og Marian Christoffersen (1901–72).

Gift 1951 med Anna-Berit Karlsen (f. 1929), datter av Olav Trygve Karlsen og Rachel Davine Hansen.

Leif Preus
Leif Preus holder foredrag om fargefotografiets utvikling.
Leif Preus
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Leif Preus var en norsk fotograf og samler. I 1956 startet han sin egen fotoforretning, Preus Foto AS. Bedriften vokste til å bli Norges største fotobedrift, med et ledende fotolaboratorium og en butikkjede.

I 1970- og 1980-årene var Preus en flittig oppkjøper på det internasjonale fotografica-markedet, og disse kjøpene ble grunnstammen i Preus fotomuseum, som ble grunnlagt i 1976 i Horten.

Samlingen ble kjøpt av Staten i 1994, og finnes i museet som fra 1995 het Norsk museum for fotografi – Preus fotomuseum. Siden 2005 har navnet vært Preus museum.

Preus Foto og Preus Fotomuseum

Etter åtte år i marinen etablerte Leif Preus 1956 sin egen fotografforetning, Preus Foto AS. Fra å være en vanlig fotograf med fotohandel vokste bedriften raskt til å bli Norges største fotobedrift, som omfatter et ledende fotolaboratorium med betydelig salg over postordre, en stor butikkjede og et stort grossistforetak med egen frivillig fotohandlerkjede.

Leif Preus innså tidlig at han som bedriftsleder var avhengig av sine medarbeideres kompetanse. For å skaffe seg et konkurransefortrinn arbeidet han målbevisst for å bygge opp et fotomuseum. I 1970- og 1980-årene var han en betydelig oppkjøper på det internasjonale fotografica-markedet. Disse oppkjøpene utgjør grunnstammen i Preus fotomuseum, som han etablerte 1976.

Museet ble i 1994 kjøpt av staten, og i 2001 åpnet Norsk museum for fotografi – Preus fotomuseum i nye lokaler tegnet av Sverre FehnKarljohansvern i Horten. Museet har omfattende samlinger av fotoutstyr, fotografier og bøker. Det har i alle år hatt en omfattende utstillingsvirksomhet og vært en viktig formidler av norsk fotografi i utlandet og av internasjonal fotografi i Norge.

Preus arbeidet for utviklingen av norsk og utenlandsk portrettfotografi gjennom arbeidet i Colour Art Photo-gruppen, en gruppen som hadde sitt utgangspunkt i Preus Foto AS. Gruppen er representert i en rekke land og har et utstrakt samarbeid om etterutdanning og fotografikonkurranser.

Organisatorisk virke

Gjennom årene har Leif Preus vært aktiv i de profesjonelle fotografenes ulike organisasjoner, først og fremst i Norges fotografforbund, der han blant annet har vært styremedlem. Han har også gjort en stor innsats for Norske reklamefotografer, Institusjonsfotografenes Forening, Biofoto og Norske Naturfotografer. Han var også ofte brukt som jurymedlem i fotokonkurranser, så vel innenlands som utenlands.

Preus støttet også opp om fotointeressen utenfor de profesjonelle fotografenes rekker. Han var med på å etablere Norsk Fotohistorisk Forening og deltok senere aktivt som formann og styremedlem. Han har også tatt del i utviklingen av fotoklubbenes og fotoamatørenes fellesorgan, Norsk Selskap for Fotografi, der han ble æresmedlem i 2002.

Preus var også lenge medlem i Horten kunstforening. Hans kunstinteresse gav seg dessuten utslag i arbeidet med vennen Harald Kihles arbeider. Han har arbeidet aktivt for å promotere malerens verk både mens han levde og senere gjennom arbeid i Harald Kihle Stiftelsen.

I 1994–1996 var Preus styreformann i Vestfoldfestspillene.

Utgivelser og utstillinger

Preus har utgitt flere bøker om fotografer og fototeknikk, foruten diverse bøker med egne fotografier.

I 2003 holdt han sin første separatutstilling, med bilder fra Horten Verft i 1960-årene, prospekter fra Praha og en del portretter. Han har også skrevet et stort antall artikler om fotografi og fotografering, samt stått for et hundretalls fotoutstillinger.

Preus var redaktør av Norges Fotohandlerforbunds tidsskrift Fotohandleren i 1958–1962 og Fotoforum i 1979–1982.

Utmerkelser

Leif Preus ble utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden i 2002. For sin fikk årelange innsats for Norges Fotografforbund ble han 1979 tildelt forbundets hederstegn, og i forbindelse med forbundets 100-årsjubileum 1994 ble han æresmedlem.

Verker (utvalg)

 • Hovedredaktør: Fotografisk teknikk, 1976
 • Lewis W. Hine's barnebilder, utstillingskatalog, Horten 1979
 • «Kunsten at fastholde lysbilleder». Hans Thøger Winther – Norges første fotograf og forfatter av landets første bok om fotografi, særtrykk av Norsk fotohistorisk årbok 1980, 1981
 • Jiri Havran, utstillingskatalog, Horten 1982
 • Friends on the rocks. Jos Ruijssenaars, Bjørn Høgrann, utstillingskatalog, Horten 1989
 • Kjære Horten!, Horten 1990
 • Landskapsfotografering, 1990
 • Handscapes. Dan Young, utstillingskatalog, Horten 1993
 • Harald Kihles barnetegninger, Horten 1995
 • Marie Høeg. Kvinnesaksaktivist, organisator og fotograf, utstillingskatalog (sm.m. A. Moksnes), Horten 1996
 • Knut Bry, utstillingskatalog, Horten 1996
 • Leicamania, Horten 1997
 • Kongenes Borre!, Horten 1997
 • Signert Åsgårdstrand!, Horten 1999
 • For konge, fedreland og flaggets heder, Horten 2003
 • Marinen på postkort, Horten 2003

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Leif Preus

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg