LISA Pathfinder

Illustrasjon av LISA Pathfinder i rommet. 
.
Lisens: Public domain

LISA Pathfinder er en romsonde skutt opp av ESA 3. desember 2015. Den skal prøve ut teknologi som skal benyttes av den europeiske romorganisasjonens eLISA-sonde som de planlegger å skyte opp i 2034 for å registrere gravitasjonsbølger. LISA ble i første omgang plassert i en parkeringsbane, men fortsatte derfra videre til Lagrange-punkt L1 i Solen-Jorden systemet, ca. 1,5 millioner kilometer fra Jorden. Her ble sondens små rakettmotorer 20. januar 2016 brukt i 64 sekunder for å oppnå en vid bane (ca. 500 000x800 000 kilometer) rundt det imaginære L1 punktet fra 25. januar 2016. I den vide banen kreves et minimum av rakettmotor-bruk for posisjonering.

Faktaboks

Også kjent som

egentlig eLISA (Evolved Laser Interferometer Space Antenna) Pathfinder

Teknologien som skal prøves fra omkring midten av februar 2016 omfatter to små, terningformede legemer av gull/platina med sidekanter på 46 millimeter. Terningene vil bli sluppet omkring 40 centimeter fra hverandre i bortimot perfekt vektløshet og slik at relativ bevegelse kan måles med en nøyaktighet på opptil en hundredels nanometer ved hjelp av laser-interferometri.

LISA Pathfinder ble konstruert og bygget for ESA av Airbus Defence and Space i Stevenage, Storbritannia. Med i prosjektet er selskaper og forskningsinstitutter i Frankrike, Italia, Nederland, Spania, Storbritannia, Tyskland og USA. Oppskytningen foregikk med en Vega bærerakett fra Kourou i Fransk Guyana, og kostnaden for sonde, oppskytning og operasjon er anslått til rundt 400 millioner euro.

Data for LISA Pathfinder

Oppskytningsvekt: 1910 kilogram
Nyttelastvekt: 125 kilogram
Mål: 2,9x2,1 meter
Kontrollsenter: ESOC (European Space Operations Centre) i Darmstadt, Tyskland
Operasjonstid: Ett år (planlagt)

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg