LISA Pathfinder

Illustrasjon av LISA Pathfinder i rommet.

Artikkelstart

LISA Pathfinder var en romsonde skutt opp av den europeiske romorganisasjonen ESA 3. desember 2015. Formålet med denne romsonden var å utprøve en krevende teknologi for måling av gravitasjonsbølger, som senere skal anvendes i ESAs mer omfattende eLISA-sonde som planlegges skutt opp i 2034.

Faktaboks

Også kjent som
eLISA (Evolved Laser Interferometer Space Antenna) Pathfinder

LISA ble i første omgang plassert i en parkeringsbane, men fortsatte derfra videre til Lagrange-punkt L1 i Solen-Jorden systemet, cirka 1,5 millioner kilometer fra Jorden. Her ble den med sondens egne små rakettmotorer bragt ut i en vid, ikke-sirkulær bane rundt det imaginære L1 punktet.

Teknologien som ble utprøvet med LISA omfatter to små, terningformede legemer av gull/platina med sidekanter på 46 millimeter. Terningene ble sluppet omkring 40 centimeter fra hverandre i bortimot perfekt vektløshet slik at relativ bevegelse kunne måles med en nøyaktighet på opptil en hundredels nanometer ved hjelp av laser-interferometri. LISA vil også registrere betydelig lavere frekvenser i gravitasjons-strålingen enn nåværende bakkebaserte teleskoper som LIGO og Virgo.

Testmålingene med LISA startet 25. januar 2016 og ble avsluttet 30. juni 2017 med meget positive resultater. Instrumentet som registrerte gravitasjonsbølger viste seg å være fem ganger mer følsomt enn forventet.

LISA Pathfinder var konstruert og bygget for ESA av Airbus Defence and Space i Stevenage, Storbritannia. Med i prosjektet er selskaper og forskningsinstitutter i Frankrike, Italia, Nederland, Spania, Storbritannia, Tyskland og USA.

Data for LISA Pathfinder

Oppskytningsvekt: 1910 kilogram
Nyttelastvekt: 125 kilogram
Mål: 2,9 x 2,1 meter
Kontrollsenter: ESOC (European Space Operations Centre) i Darmstadt, Tyskland

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg