LISA Pathfinder

Illustrasjon av LISA Pathfinder i rommet.
.
Lisens: Public domain

LISA Pathfinder er en romsonde skutt opp av ESA 3. desember 2015. Den skal prøve ut teknologi som skal benyttes av den europeiske romorganisasjonens eLISA-sonde som de planlegger å skyte opp i 2034 for å registrere gravitasjonsbølger. LISA ble i første omgang plassert i en parkeringsbane, men fortsatte derfra videre til Lagrange-punkt L1 i Solen-Jorden systemet, ca. 1,5 millioner kilometer fra Jorden. Her ble sondens små rakettmotorer 20. januar 2016 brukt i 64 sekunder for å oppnå en vid bane (ca. 500 000x800 000 kilometer) rundt det imaginære L1 punktet fra 25. januar 2016. I den vide banen kreves et minimum av rakettmotor-bruk for posisjonering.

Faktaboks

også kjent som:

egentlig eLISA (Evolved Laser Interferometer Space Antenna) Pathfinder

Teknologien som skal prøves fra omkring midten av februar 2016 omfatter to små, terningformede legemer av gull/platina med sidekanter på 46 millimeter. Terningene vil bli sluppet omkring 40 centimeter fra hverandre i bortimot perfekt vektløshet og slik at relativ bevegelse kan måles med en nøyaktighet på opptil en hundredels nanometer ved hjelp av laser-interferometri.

LISA Pathfinder ble konstruert og bygget for ESA av Airbus Defence and Space i Stevenage, Storbritannia. Med i prosjektet er selskaper og forskningsinstitutter i Frankrike, Italia, Nederland, Spania, Storbritannia, Tyskland og USA. Oppskytningen foregikk med en Vega bærerakett fra Kourou i Fransk Guyana, og kostnaden for sonde, oppskytning og operasjon er anslått til rundt 400 millioner euro.

Data for LISA Pathfinder

Oppskytningsvekt: 1910 kilogram
Nyttelastvekt: 125 kilogram
Mål: 2,9x2,1 meter
Kontrollsenter: ESOC (European Space Operations Centre) i Darmstadt, Tyskland
Operasjonstid: Ett år (planlagt)

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg