Léopold Courouble

Faktaboks

Léopold Courouble
Uttale
kurˈubl
Født
1861
Død
1937

Artikkelstart

Léopold Courouble, franskspråklig belgisk forfatter. Han var utdannet jurist, og var fra 1899 til 1903 dommer i Kongo. Erfaringer fra denne tiden ligger til grunn for Profils blancs et frimousses noirs (1901, «Hvite profiler og svarte barnefjes»).

Forfatterskap

Courouble skrev også romaner og fortellinger om belgiske småborgere, og regnes som en skarp observatør og en overbærende humorist. Bøkene hans er skrevet på Bruxelles-dialekt som han ikke likte, men var en mester i å parodiere. Blant dem kan nevnes La Famille Kaekebroeke (1902 «Familien Kaekebroeke»), Contes d'un bruxellois (1907, «Fortellinger om en Bruxelles-borger») og Prosper Claes (1929). Hans tanker om språksituasjonen i Belgia kommer til uttrykk i Notre langue (1898, «Språket vårt»).

Coroubles mest personlige bok er Le Roman d'Hippolyte (1927, «Romanen om Hippolyte»), som han skrev til minne om sin sønn som falt ved fronten under første verdenskrig. I bøkene sine kritiserer han det belgiske borgerskapet og i særlig grad den katolske kirken og dens morallære.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg