Kystfiskeutvalget

Artikkelstart

Kystfiskeutvalget var et ekspertutvalg som utredet samers og andres rett til fiske i havet utenfor Finnmark. Oppnevnt ved kongelig resolusjon av 30. juni 2006.

Kystfiskeutvalget, som ble ledet av Carsten Smith, avga sin enstemmige innstilling, NOU 2008:5 Retten til å fiske i havet utenfor Finnmark, i februar 2008.

Sammensetningen av utvalget og mandatet ble til etter konsultasjoner med Sametinget og Finnmark fylkesting.

I mandatet var hovedoppgaven angitt å være å utrede «på prinsipielt grunnlag, samers og andres rett til fiske i havet utenfor Finnmark». Kystfiskeutvalget kom til at folk bosatt ved fjordene og langs kysten i Finnmark hadde rett til fiske i havet utenfor Finnmark. Retten har sitt grunnlag i historisk bruk og folkerettens regler om urfolk og minoriteter. Retten til fiske gjelder for alle folkegrupper, og forlaget fra Kystfiskeutvalget skilte ikke på etnisk grunnlag.

Forslaget ble bare i liten grad fulgt opp i lov. En viktig endring var en tilføyelse i finnmarksloven § 29 første ledd, annet punktum om at Finnmarkskommisjonen også skal utrede krav om fiskerettigheter i havet utenfor Finnmark.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg