Kystfiskeutvalget var et ekspertutvalg som utredet samers og andres rett til fiske i havet utenfor Finnmark. Oppnevnt ved kongelig resolusjon av 30. juni 2006.

Kystfiskeutvalget, som ble ledet av Carsten Smith, avga sin enstemmige innstilling, NOU 2008:5 Retten til å fiske i havet utenfor Finnmark, i februar 2008.

Sammensetningen av utvalget og mandatet ble til etter konsultasjoner med Sametinget og Finnmark fylkesting.

I mandatet var hovedoppgaven angitt å være å utrede «på prinsipielt grunnlag, samers og andres rett til fiske i havet utenfor Finnmark». Kystfiskeutvalget kom til at folk bosatt ved fjordene og langs kysten i Finnmark hadde rett til fiske i havet utenfor Finnmark. Retten har sitt grunnlag i historisk bruk og folkerettens regler om urfolk og minoriteter. Retten til fiske gjelder for alle folkegrupper, og forlaget fra Kystfiskeutvalget skilte ikke på etnisk grunnlag.

Forslaget ble bare i liten grad fulgt opp i lov. En viktig endring var en tilføyelse i finnmarksloven § 29 første ledd, annet punktum om at Finnmarkskommisjonen også skal utrede krav om fiskerettigheter i havet utenfor Finnmark.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.