Kvinnebunad fra Egersund

Kvinnebunad fra Egersund
/Stavanger Aftenblad.

Artikkelstart

Kvinnebunaden fra Egersund er utarbeidet av May Bakkland Ness, og er en fri komposisjon uten rot i lokal draktskikk. Den var ferdig til byjubileet for Egersund i 1998.

Bunaden ble lagd med grønn stakk og gul skjorte i bomull, og broderi i bruntoner, med bakgrunn i det som regnes som fargene til Egersund. Den utgaven ble bare solgt i jubileumsåret. Etter det har bunaden blitt produsert med andre farger.

Draktdeler

Stakk med seler

Stakken lages først og fremst i svart ullstoff, men kan også lages i bomull. Stakken er foldelagt framme og rynket bak, men nokså smal i fasongen. Fra linninga og opp er det ei smekke som går over i seler. Stakken er fôret.

Skjorte

Skjorta lages i enten lin eller bomull, og er ei enkel skjorte med ståkrage. Det er ikke broderi på skjorta.

Forkle

Forkleet lages i samme stoff som stakken, og kneppes til denne i linninga. Broderimotivene på forkleet er fiskebåt, makrell, måker og eikeløv. Forkleet er fôret.

Ytterplagg

Det er lansert ei strikkejakke som ytterplagg. Den strikkes i svart med grønt og blått mønster. Eikeløv er det dominerende motivet på jakka. Jakka går litt nedenfor kroppens livlinje.

Smykker

Det er utarbeidet egne smykker til bunaden, i tre. Det er ei brosje med samme motiv som på forkleet, enten malt eller brent på tre. I tillegg er det lagd ørepynt med samme motiv, og knappene på stakken og i jakka er også i tre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg