Kurt Jungstedt, circa 1935.

Fotografi av Kurt Jungstedt circa 1935 av Ukjent/Wikimedia Commons. CC BY NC SA 2.0

Forside til Kurt Jungstedts erindringsbok När livet är ungt (1954). Hans eget maleri pryder forsiden.

Omslag til Kurt Jungstedts bok «När livet är ungt» (1954) av Kurt Jungstedt/Albert Bonniers Förlag. Gjengitt med tillatelse

Kurt Jungstedt var en svensk tegner, maler og illustratør, særlig kjent for sine bokillustrasjoner, blant annet til Evert Taubes visesamlinger.

Han studerte ved den tekniske skolen i Stockholm (1909–1910) før han tok fatt på flere år med kunststudier: I 1911–1914 var han elev ved kunstneren Carl Wilhelmsons malerskole i Stockholm. Deretter gikk han i lære hos de norske kunstnerne Henrik Sørensen og Oluf Wold-Torne i Oslo i 1914–1917. Siden dro han videre og oppholdt seg flere år både i Danmark og Frankrike (Paris), og ble en del av et nordisk kunstnermiljø.

Sommeren 1919 var han sammen med Evert Taube på Skagen, og han illustrerte Taubes første visesamling Sju sjömansvisor och Byssan Lull (1919). Dette førte til at Jungstedt ble kjent og fikk sitt gjennombrudd som bokillustratør. Han illustrerte i sin levetid rundt tretti bøker, med hovedvekt på svenske og franske forfattere fra 1800-tallet.

Hans kunstneriske uttrykk var i starten preget av en eksperimentering med kubismen. Men etter hvert fant han sin personlige stil, preget av både lekenhet, formsikkerhet og realisme. Han malte og tegnet landskap, aktstudier, portretter og commedia dell'arte-motiver (som for eksempel malerier av pierroter og harlekiner). Han utførte også teatermalerier og dekorerte veggene i passasjerbåter.

I 1954 utga han sine memoarer med boken om sitt eget liv og virke, När livet är ungt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.