Arkitektur

Tradisjonelle boliger i Zimbabwe består av klynger med runde leirhus med kjegleformede stråtak. Hvert hus består av ett rom, som har en bestemt funksjon, for eksempel soverom eller kjøkken. Husene er ofte fint dekorert med enkle geometriske mønstre, noen med symbolsk innhold.

Omkring 1900 ble bungalower bygd for europeiske kolonister, og var bare unntaksvis tilpasset landets byggeskikk. Større plantasjer hadde ofte større bungalower, bygd i en nederlandsk-inspirert stil.

Tradisjonell kirkearkitektur på 1900-tallet består av enkle rektangulære bygninger i lokal teglsten, ofte med buede eller spissede vinduer, noen har også tårn. Offentlige bygninger fra kolonitiden er bygd i forskjellige stiler. 1890-årenes bygninger ble reist i malt teglsten, noen hadde tilmed stråtak.

Tidlig på 1900-tallet gjorde den såkalte jernbanearkitektur seg gjeldende, med konstruksjoner i jern, tegl og glass. I 1920- og 1930-årene ble klassisismen populær, inspirert av sørafrikanske forbilder. Etter hvert gjorde funksjonalismen sitt inntog med høyhus, ofte med fargede yttervegger. Yngre arkitekter har eksperimentert med lokale materialer og former, et eksempel er ZIMCOR-bygningen i Harare (1993).

Billedkunst

Moderne maleri i Zimbabwe er preget av sosialt engasjement. George Nenes malerier tar for seg aktuelle temaer, og er utformet i en tegneseriepreget stil, med kraftfulle, stiliserte figurer.

Tradisjonell skulptur består av utskjæringer i relieff og rundskulptur. Verdt å nevne er en rekke steinskulpturer, særlig de i serpentin, inspirert av shona-folkets åndeverden. Disse skulpturenes særpreg består av store hoder og hender, og er utført med enhetlige, avrundede og solide former. En ny generasjon kunstnere, som eksperimenterer med ulike materialer, former og metoder, dukket opp i 1980- og 1990-årene. – Se også shona og ndebele.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Ronja cecilie Ørbekk

Kunne gjerne vært mer om samfunnet og kulturen til alle landene dere har her :) nyttig info for skoleelever og de som vil vite mer om landets samfunn og kultur og mye mer ;)

skrev Georg Kjøll

Hei Ronja! Vi har egne artikler om ulike deler av lands samfunn og kultur. Disse er lettest å finne ved å søke på det landet du er interessert i. For Zimbabwe finner du linker til mange artikler om blant annet litteratur her: http://snl.no/Zimbabwe/samfunn_og_kulturZimbabwes historie kan du lese om på denne siden: http://snl.no/Zimbabwe/historieMed vennlig hilsen,Georg KjøllRedaktør

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg