Kollektivet

Kollektivet.

Artikkelstart

Kollektivet er en norsk humoristisk tegneserie skrevet og tegnet av Torbjørn Lien (født 1968). Serien debuterte som biserie i månedsheftet Larsons gale verden i 2000. Siden er den publisert i aviser, blader, album, julehefter, 14 samlebøker, og fra 2008 til 2018 som eget månedsblad.

Stripene publiseres i åtte norske aviser (2017), og serien publiseres også i Sverige, som biserie i det svenske Pondus-bladet.

Rollegalleri og stil

Serien handler om et bokollektiv fylt med lett gjenkjennelige arketyper: lesbiske Gry med nordnorsk kraftvokabular og hennes smellvakre kjæreste Emma, den chiliknaskende muslimen Mounir, den kristne Dylan-fanatikeren Tobben, jentefuten og svartmetalleren Ronny og hans eks-kjæreste Kisse, og etter hvert også deres sønn, Balder.

Der serien i begynnelsen var preget av enkle vitser om sterkt krydder, lekre lesber, black metal, studievegring og fyllekalas, viste Torbjørn Lien både evne og vilje til å utvikle serien da han begynte å vitse om islamofobi og terrorfrykt i kjølvannet av 11. september 2001. De i utgangspunktet karikerte hovedpersonene har også utviklet seg med årene, og har vist flere sider enn de opprinnelige karaktertrekkene. Rollegalleriet er også i stadig utvikling, i likhet med hovedpersonenes privatliv.

Lien lager også spinoffserien «Blacktööth» om black metal-bandet til Ronny, der foreløpig siste selvstendige «episode» ble publisert i 2017.

Forlagsbytter

I januar 2019 gikk tegneserien fra forlaget Vigmostad & Bjørke, som hadde overtatt heftet i forbindelse med oppkjøp av Schibsted/Bladkompaniet, til Egmont. I den forbindelse ble heftet lagt ned, til fordel for egne album med både nye striper og spesialhistorier. Den trettende Kollektivet-boken, Kjærlighet uten genser (2019), samlet blant annet tre julehistorier fra 2014–2016, som til sammen utgjør Liens lengste og mest ambisiøse enkelthistorie.

Etter boken Kollektivet 14: Fulle mugger (2020) gikk tegneserien fra Egmont til Gyldendal, noe som i praksis betyr at Kollektivet fra 2021 blir biserie i Nemi-bladet, i tillegg planlegges eget sommeralbum og julehefte.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg