Kollektivet

Kollektivet. 

Kollektivet er en norsk humoristisk tegneserie skrevet og tegnet av Torbjørn Lien (født 1968). Serien debuterte som biserie i månedsheftet Larsons gale verden i 2000. Siden er den publisert i aviser, blader, album, julehefter, tretten samlebøker, og fra 2008 til 2018 som eget månedsblad.

Stripene publiseres i åtte norske aviser (2017), og serien publiseres også i Sverige, som biserie i det svenske Pondus-bladet.

Serien handler om et bokollektiv fylt med lett gjenkjennelige arketyper: lesbiske Gry med nordnorsk kraftvokabular og hennes smellvakre kjæreste Emma, den chiliknaskende muslimen Mounir, den kristne Dylan-fanatikeren Tobben, jentefuten og svartmetalleren Ronny og hans eks-kjæreste Kisse, og etter hvert også deres sønn, Balder.

Der serien i begynnelsen var preget av enkle vitser om sterkt krydder, lekre lesber, black metal, studievegring og fyllekalas, viste Torbjørn Lien både evne og vilje til å utvikle serien da han begynte å vitse om islamofobi og terrorfrykt i kjølvannet av 11. september 2001. De i utgangspunktet karikerte hovedpersonene har også utviklet seg med årene, og har vist flere sider enn de opprinnelige karaktertrekkene.

Lien lager også spinoffserien «Blacktööth» om black metal-bandet til Ronny i Kollektivet.

I januar 2019 gikk tegneserien fra forlaget Vigmostad & Bjørke, som hadde overtatt heftet i forbindelse med oppkjøp av Schibsted/Bladkompaniet, til Egmont. I den forbindelse ble heftet lagt ned, til fordel for egne album med både nye striper og spesialhistorier. Den trettende Kollektivet-boken, Kjærlighet uten genser (2019), samlet bl.a. tre julehistorier fra 2014–16, som til sammen utgjør Liens lengste og mest ambisiøse enkelthistorie.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg