Kollektivet. 

Forside, nr. 1 2017 av Torbjørn Lien/Kollektivet. Gjengitt med tillatelse

Kollektivet er en norsk humoristisk tegneserie skrevet og tegnet av Torbjørn Lien (født 1968). Serien debuterte som biserie i månedsheftet Larsons gale verden i 2000, og er siden publisert i aviser, blader, album, julehefter, tolv samlebøker og siden 2008 også som eget månedsblad.

Stripene publiseres i åtte norske aviser (2017), og serien publiseres også i Sverige, som biserie i det svenske Pondus-bladet.

Serien handler om et bokollektiv fylt med lett gjenkjennelige arketyper; panserlesben Gry fra Nord-Norge og hennes smellvakre kjæreste Emma, den chiliknaskende muslimen Mounir, den kristne Dylan-fanatikeren Tobben, den utro svartmetalleren Ronny og hans hardt prøvede kjæreste Kisse, og etter hvert også deres sønn, Balder.

Der serien i begynnelsen var preget av enkle vitser om sterkt krydder, lekre lesber, black metal, studievegring og fyllekalas, viste Torbjørn Lien både evne og vilje til å utvikle serien da han begynte å vitse om islamofobi og terrorfrykt i kjølvannet av 11. september 2001. De i utgangspunktet karikerte hovedpersonene har også utviklet seg med årene, og har vist flere sider enn de opprinnelige karaktertrekkene.

Lien har også laget spinoffserien «Blacktööth» om black metal-bandet til Ronny i Kollektivet.

I januar 2019 gikk tegneserien fra forlaget Vigmostad & Bjørke, som hadde overtatt heftet i forbindelse med oppkjøp av Schibsted/Bladkompaniet, til Egmont. I den forbindelse ble heftet lagt ned, til fordel for egne album med både nye striper og spesialhistorier.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.