Forside, nr. 1 2017
Kollektivet.

Kollektivet er en norsk humoristisk tegneserie skrevet og tegnet av Torbjørn Lien (født 1968). Serien debuterte som biserie i månedsheftet Larsons gale verden i 2000. Siden er den publisert i aviser, blader, album, julehefter, samlebøker, og fra 2008 til 2018 som eget månedsblad.

Rollegalleri og stil

Serien handler om et bokollektiv fylt med lett gjenkjennelige arketyper: lesbiske Gry med nordnorsk kraftvokabular og hennes smellvakre kjæreste Emma, den chiliknaskende muslimen Mounir, den kristne Dylan-fanatikeren Tobben, jentefuten og svartmetalleren Ronny og hans eks-kjæreste Kisse, og etter hvert også deres sønn, Balder.

Der serien i begynnelsen var preget av enkle vitser om sterkt krydder, lekre lesber, black metal, studievegring og fyllekalas, viste Torbjørn Lien både evne og vilje til å utvikle serien da han begynte å vitse om islamofobi og terrorfrykt i kjølvannet av 11. september 2001. De i utgangspunktet karikerte hovedpersonene har også utviklet seg med årene, og har vist flere sider enn de opprinnelige karaktertrekkene. Rollegalleriet er også i stadig utvikling, i likhet med hovedpersonenes privatliv.

Lien lager også spinoffserien «Blacktööth» om black metal-bandet til Ronny, der foreløpig siste selvstendige «episode» ble publisert i 2017.

Forlagsbytter

I 2022 ga Torbjørn Lien ut engelskspråklige «The Wild Child» digitalt, 100 sider med Balder fra «Kollektivet».
I 2022 ga Torbjørn Lien ut engelskspråklige «The Wild Child» digitalt, 100 sider med Balder fra «Kollektivet».
Torbjørn Lien/Lienstreker.

I januar 2019 gikk tegneserien fra forlaget Vigmostad & Bjørke, som hadde overtatt heftet i forbindelse med oppkjøp av Schibsted/Bladkompaniet, til Egmont. I den forbindelse ble heftet lagt ned, til fordel for egne album med både nye striper og spesialhistorier. Den trettende Kollektivet-boken, Kjærlighet uten genser (2019), samlet blant annet tre julehistorier fra 2014 til 2016, som til sammen utgjør Liens lengste og mest ambisiøse enkelthistorie.

Etter boken Kollektivet 14: Fulle mugger (2020) gikk tegneserien fra Egmont til Gyldendal, noe som førte til at Kollektivet i 2021 og 2022 var biserie i Nemi-bladet. Dessuten har Gyldendal gitt ut to sommerhefter og to julehefter.

I 2021 lanserte Lien i tillegg Kollektivet som digitalt tegneseriehefte på sitt eget forlag, Lienstreker, hittil utgitt i fire utgaver og en julespesial. Han publiserer også serien i en engelskspråklig utgave, kalt Chez Cuckoo.

I 2023, etter totalt 14 samlebøker og 50 album og julehefter, sto Kollektivet for første gang uten forlagsavtale, men den hadde fortsatt fast plass i fem norske aviser.

Samme år vant serien Sproingprisen for stripene som ble trykket i Nemi-bladet i 2022, etter å ha vært nominert i 2005, 2017 og 2019.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg