Kheopspyramiden

Kheops' arkitektoniske mesterverk var et resultat av eksperimentene til hans forgjengere. Foran pyramiden sees solskipmuseet, til høyre de tre dronningpyramidene.
.
Lisens: CC BY 2.0

Kheopspyramiden er den største av de tre store pyramidene i Giza nær Kairo i Egypt. Med en grunnflateside på 230,4 meter og opprinnelig høyde på mellom 146 og 147 meter (nå 139 meter) er den også den største pyramiden i landet, og ble regnet som et av verdens syv underverker.

Faktaboks

Uttale
khˈeopspyramiden

Pyramiden ble oppført av Kheops, sønn av Sneferu, som regjerte fra rundt 2509 til 2483 fvt. Arkitekten var antakelig Hemiunu, en av Khufus slektninger. Hemiunu ble selv gravlagt i nærheten av pyramiden.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Edwards, Iorwerth E. S (1961). The Pyramids of Egypt. Harmondsworth, Middlesex
  • Lehner, Mark (1997). The Complete Pyramids : Solving the Ancient Mysteries, London: Thames and Hudson

Kommentarer (2)

skrev Zlata Jensen

Det står at pyramiden var opprinnelig 147 meter høy i denne artikkelen. I en annen artikkel som heter pyramidene i Egypt, står det at den opprinnelig var 146. Hvilket av disse svarene er riktige?

svarte Henrik Torkveen

Hei! Takk for en god observasjon. Grunnen til at det sto ulike tall i to artikler (146 m og 147 m) er at estimatene på hvor høy pyramiden opprinnelige varierer litt. De ligger stort sett på et sted mellom 146 og 147, så jeg har oppdatert artiklene deretter. Pyramiden er noe lavere i dag, og dette skyldes at pyramidens ytre lag av dekkstein gradvis er blitt tatt vekk siden oldtiden.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg