Karl Ludvig Reichelt var født i Arendal var en norsk teolog og misjonær som startet i tjeneste for Det Norske Misjonsselskaps tjeneste i Kina 1903–20. Under opphold i Norge 1920–22 fremsatte han planer om et misjonsarbeid blant kinesiske buddhistmunker som tok utgangspunkt i en anerkjennelse av de religiøse verdier i buddhismen og med anvendelse av gudstjenesteformer som var i samsvar med kinesiske tradisjoner. Misjonsselskapet stilte seg skeptisk både til hans tro på verdiene i buddhismen, hans vektlegging av dialog og gudstjenesteformer  og brøt derfor kontakten.

Etter bruddet stiftet han i 1926 Den Kristne Buddhistmisjon (som i dag har fått navnet Areopagos) som et fellesnordisk foretagende. Reichelt virket i Nanking 1922–27 og grunnla i 1929 et klosteraktig institutt (Tao Fong Shan) nær Hongkong som sentrum for sin misjon. Han var i Hongkong under den annen verdenskrig, i Norge 1946–51, men reiste så ut igjen og døde på Tao Fong Shan.

Inspirert av buddhismen la Reichelt vekt på meditasjon også i  kristen religionsutøvelse. I hele sin gjerning var han på søken etter en dypere enhet bak tilsynelatende motstridende religiøse tradisjoner. Han skrev en rekke lærebøker på kinesisk og flere verker om Øst-Asias religioner, bl.a. Kinas religioner (1913 og senere oppl.) og Fromhetstyper og helligdommer i Øst-Asia (3 bd., 1947–49). Reichelt arbeidet sammen med misjonæren og teologen Notto Normann Thelle.

  • Riisaget, Filip (1998). Lotusblomsten og korset: en studie i Karl Ludvig Reichelts missionsforståelse med særlig henblik på buddhistmissionens første periode som selvstændig organisation 1926 - 1929. København: Gad

  • Sharpe, Erc J. (1984). Karl Ludvig Reichelt: missionary, scholar, pilgrim. Hong Kong: Tao Fong Shan Ecumenical Centre.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.