Karl Ludvig Reichelt

Faktaboks

Karl Ludvig Reichelt
Født
1. september 1877, Barbu i Austre Moland (nå Arendal), Aust-Agder
Død
13. mars 1952, Hong Kong

Karl Ludvig Reichelt

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Karl Ludvig Reichelt var født i Arendal var en norsk teolog og misjonær som startet i tjeneste for Det Norske Misjonsselskaps tjeneste i Kina 1903–20. Under opphold i Norge 1920–22 fremsatte han planer om et misjonsarbeid blant kinesiske buddhistmunker som tok utgangspunkt i en anerkjennelse av de religiøse verdier i buddhismen og med anvendelse av gudstjenesteformer som var i samsvar med kinesiske tradisjoner. Misjonsselskapet stilte seg skeptisk både til hans tro på verdiene i buddhismen, hans vektlegging av dialog og gudstjenesteformer og brøt derfor kontakten.

Etter bruddet stiftet han i 1926 Den Kristne Buddhistmisjon (som i dag har fått navnet Areopagos) som et fellesnordisk foretagende. Reichelt virket i Nanking 1922–27 og grunnla i 1929 et klosteraktig institutt (Tao Fong Shan) nær Hongkong som sentrum for sin misjon. Han var i Hongkong under den annen verdenskrig, i Norge 1946–51, men reiste så ut igjen og døde på Tao Fong Shan.

Inspirert av buddhismen la Reichelt vekt på meditasjon også i kristen religionsutøvelse. I hele sin gjerning var han på søken etter en dypere enhet bak tilsynelatende motstridende religiøse tradisjoner. Han skrev en rekke lærebøker på kinesisk og flere verker om Øst-Asias religioner, bl.a. Kinas religioner (1913 og senere oppl.) og Fromhetstyper og helligdommer i Øst-Asia (3 bd., 1947–49). Reichelt arbeidet sammen med misjonæren og teologen Notto Normann Thelle.

Litteratur

  • Riisaget, Filip (1998). Lotusblomsten og korset: en studie i Karl Ludvig Reichelts missionsforståelse med særlig henblik på buddhistmissionens første periode som selvstændig organisation 1926 - 1929. København: Gad

  • Sharpe, Erc J. (1984). Karl Ludvig Reichelt: missionary, scholar, pilgrim. Hong Kong: Tao Fong Shan Ecumenical Centre.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg