Bücker Bü 131 Jungmann var et tysk toseters sports- og treningsfly (biplan). Den var den første flytypen produsert av Bückers Flugzeugbau GmbH, utviklet under ledelse av den svenske flykonstruktøren Anders J. Andersson.

Jungmann var det første i en serie fly regnet blant de beste egnet for snittflygning fra sin periode. Flytypen var i utstrakt sivil bruk allerede før andre verdenskrig, og mange er fremdeles luftdyktige og i aktiv bruk i dag.

Historie

En Jungmann bygget på lisens av CASA i Spania, eid av Shuttleworth Collection.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Bü 131 Jungmann fløy første gang 27. april 1934, ble levert til Deutscher Luftsportverband fra samme år, og til Luftwaffe fra 1935. Flytypen så utstrakt bruk som treningsfly under andre verdenskrig, og ble også brukt som nattlig lavangrepsflyØstfronten.

De tyske produksjonstallene har gått tapt, men Bü 131 ble også produsert på lisens i Japan, hvor over 1000 ble produsert for den japanske hæren som Kokusai Ki-86, og over 200 for den japanske marinen som Kyushu K9W, begge tildelt det allierte kodenavnet Cyprus og brukt under andre verdenskrig som treningsfly. I tillegg var flytypen produsert i Sveits, hvor 75 fly ble produsert, i Spania av CASA, og i Tsjekkoslovakia hvor det ble produsert som Aero C.4 helt opp på 1950-tallet.

Spesifikasjoner

Varianten Bü 131B Jungmann var utstyrt med enten en Hirth firesylindret rekkemotor med en ytelse på 105 hestekrefter.

  • Vingespenn: 7,40 meter
  • Lengde: 6,62 meter
  • Lastet vekt: 680 kilogram
  • Marsjhastighet: 170 kilometer i timen
  • Topphastighet: 183 kilometer i timen

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg