Bücker Bü 133 Jungmeister

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Bücker Bü 133 Jungmeister var et tysk enseters sports- og treningsfly. Det ble brukt av det tyske Luftwaffe som treningsfly under andre verdenskrig.

Jungmeister regnes som en av de aller beste flytypene egnet for snittflygning fra sin periode, og mange fly er fremdeles luftdyktige og i aktiv bruk.

Historie

Bü 133 Jungmesiter ble utviklet i 1935 under ledelse av den svenske flykonstruktøren Anders J. Andersson. Informasjon om produksjonsantallet til den første varianten Bü 133A og hovedvarianten for det tyske flyvåpenet, Bü 133C, har gått tapt, men må regnes å ha vært relativt stor. Jungmeister ble også produsert på lisens i Sveits og av CASA i Spania. Produksjon av Jungmeister ble også forsøkt gjenopptatt i 1967 av Aero Technik Canary, men bare noen få fly ble produsert frem til 1968.

En modernisert og nyprodusert replika tilbys av selskapet Bücker & Funk, som eier rettighetene til Bücker, under betegnelsen BF 133 Jungmeister.

Spesifikasjoner

Varianten Bü 133C var utrustet med en Siemens Sh 14A-4 syvsylindret stjernemotor med en ytelse på 160 hestekrefter.

  • Vingespenn: 6,60 meter
  • Lengde: 6,02 meter
  • Lastet vekt: 585 kilogram
  • Topphastighet: 220 kilometer i timen
  • Marsjfart: 200 kilkometer i timen

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg