Faktaboks

Josefine Klougart
Født
21. april 1985, Mols
Josefine Klougart er nominert til Nordisk råds litteraturpris 2013. Foto: Sofie Amalie Klougart. Gjengitt med tillatelse fra Nordisk råd.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Josefine Klougart er en dansk forfatter.

Hun ble utdannet ved den danske Forfatterskolen i 2010. Med sine språkbevisste og eksperimentelle romaner har hun markert seg som et hovednavn i nyere dansk litteratur.

Klougart debuterte i 2010 med den kritikerroste romanen Stigninger og fald (norsk oversettelse: Stigninger og fall, 2013), som skildrer barndommen hennes og landskapet rundt Mols på Jylland, hvor hun vokste opp. Romanen er skrevet i et fortettet og sansemettet språk.

Prosadiktet Den vind man manglede kom i 2011, og samme år ble hennes andre roman, Hallerne, gitt ut. I romanen beskrives et voldelig og destruktivt parforhold, i et minimalistisk og monotont språk.

I 2012 kom prosadiktet Bjergene er ligeglade. Samme år kom også Klougarts tredje roman (Én af os sover, norsk oversettelse: En av oss sover, 2012), som ble nominert til Nordisk råds litteraturpris i 2013. I fortellingen vender Klougart tilbake til Mols, hvor kjærlighetssorg blir vevet sammen med beskrivelser av landskapet og spørsmål om identitet og meningen med livet.

I romanen Om mørke fra 2013 er den tradisjonelle handling avløst av mørket som motiv. Et forhold mellom en mann og en kvinne blir fremstilt via bilder og assosiasjoner dannet av begivenheter fra deres liv sammen. Strømmen av bilder gir en kaleidoskopisk innsikt i de dystre og mørke sider av kjærlighet og den menneskelige eksistensen.

Josefine Klougart mottok det danske kronprinsparets Stjernedryspris for 2011.

Utgivelser

  • Stigninger og fald, Rosinante, 2010 (Roman)
  • Den vind man manglede, Fingerprint, 2010 (Prosadikt)
  • Hallerne, Rosinante, 2011 (Roman)
  • Bjergene er ligeglade, Poetiske korridorer, 2011 (Prosadikt)
  • Én af os sover, Rosinante, 2012 (Roman)
  • Om mørke, Forlaget Gladiator, 2013 (Roman)
  • New Forest, Forlaget Gladiator, 2016 (Roman)

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg