Josefine Klougart, dansk forfatter. Utdannet ved den danske Forfatterskolen i 2010. Med sine språkbevisste og eksperimentelle romaner har hun markert seg som et hovednavn i nyere dansk litteratur.

Klougart debuterte i 2010 med den kritikerroste romanen Stigninger og fald, norsk oversettelse Stigninger og fall (2013), som skildrer barndommen hennes og landskapet rundt Mols på Jylland, hvor hun vokste opp. Romanen er skrevet i et fortettet og sansemettet språk.

Prosadiktet Den vind man manglede kom i 2011, og samme år ble hennes andre roman, Hallerne, gitt ut. I romanen beskrives et voldelig og destruktivt parforhold, i et minimalistisk og monotont språk.

I 2012 kom prosadiktet Bjergene er ligeglade. Samme år kom også Klougarts tredje roman, Én af os sover, norsk oversettelse En av oss sover (2012), som ble nominert til Nordisk råds litteraturpris i 2013. I fortellingen vender Klougart tilbake til Mols, hvor kjærlighetssorg blir vevet sammen med beskrivelser av landskapet og spørsmål om identitet og meningen med livet.

I romanen Om mørke fra 2013 er den tradisjonelle handling avløst av mørket som motiv. Et forhold mellom en mann og en kvinne blir fremstilt via bilder og assosiasjoner dannet av begivenheter fra deres liv sammen. Strømmen av bilder gir en kaleidoskopisk innsikt i de dystre og mørke sider av kjærlighet og den menneskelige eksistensen. 

Josefine Klougart mottok det danske kronprinsparets Stjernedryspris for 2011.

  • Stigninger og fald, Rosinante, 2010 (Roman)
  • Den vind man manglede, Fingerprint, 2010 (Prosadikt)
  • Hallerne, Rosinante, 2011 (Roman)
  • Bjergene er ligeglade, Poetiske korridorer, 2011 (Prosadikt)
  • Én af os sover, Rosinante, 2012 (Roman)
  • Om mørke, Forlaget Gladiator, 2013 (Roman)

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.