Faktaboks

John Mayer
John Clayton Mayer
Uttale
m'eier
Født
16. oktober 1977, Bridgeport, Connecticut, USA
John Mayer, 2019
John Mayer, 2019
Av /𝒲.
Lisens: CC BY SA 4.0

John Mayer er en amerikansk sanger, gitarist og komponist. Hans fengende poprock ispedd noen blues- og jazzelementer, hans følsomme stemme og hans gnistrende gitarspill har bidratt til at alle albumene hans har solgt minst til gullplate i USA.

Mayer vokste opp i Fairfield i Connecticut, og startet karrieren som akustisk rocker i Atlanta. Med sine første to studioalbum Room for Squares (2001) og Heavier Things (2003) fikk han innpass i det kommersielle amerikanske markedet. Hans store interesse for bluesmusikk og inspirasjon fra artister som Stevie Ray Vaughan og Jimi Hendrix, kom etterhvert tydeligere fram. Han dannet i 2005 John Mayer Trio sammen med bassist Pino Palladino og trommeslager Steve Jordan. De ga ut albumet Try!, som er et reint bluesalbum.

Soloalbumet Continuum (2006) satte Mayer for alvor på kartet over anerkjente gitarister. Rolling Stone Magazine omtalte ham i februar 2007 som en av de nye gitargudene. Han har hatt Topp 20-hits i USA med No Such Thing og Your Body Is A Wonderland i 2002, Daughters i 2004 og Waiting On The World To Change i 2006.

Mayer har samarbeidet med anerkjente artister som Eric Clapton, Buddy Guy, B.B. King, Herbie Hancock, Maroon 5, Sheryl Crow, Dixie Chicks og Alicia Keys. For albumet Battle Studies (2009), som ble hans kommersielle gjennombrudd i Europa, ble han belønnet med sin 7. Grammypris.

Han har engasjert seg i kampen for å reversere den globale oppvarmingen og gitt sitt bidrag til veldedige formål. Mayer har også markert seg som skribent og designer.

Øvrige album

  • Born And Raised (2012)
  • Paradise Valley (2013)
  • The Search For Everything (2017)
  • Sob Rock (2021)

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg