John C. Reilly

Faktaboks

John C. Reilly

John Christopher Reilly

Født
24. mai 1965, Chicago, Illinois, USA

Artikkelstart

John C. Reilly er en teaterskuespiller og filmskuespiller fra USA, kjent for sine mange karakterroller og biroller i amerikansk film.

Allerede som barn gikk Reilly i lære som teaterskuespiller, og han ble en del av det anerkjente Steppenwolf Theatre Company i hjembyen Chicago. Filmdebuten kom med en rolle i Brian De Palmas krigsdrama Casualties of War (De kalte oss helter, 1989), og karrieren skjøt fart på 1990-tallet med roller i Days of Thunder (1990), hvor han spilte mot Nicole Kidman og Tom Cruise, og i Lasse Hallstrøms What's Eating Gilbert Grape (Hva er det med Gilbert Grape, 1993), hvor han spilte mot Johnny Depp og Leonardo DiCaprio.

Reilly ble deretter en gjenganger i Paul Thomas Andersons filmer, med roller i både Sydney (1996), Boogie Nights (1997) og Magnolia (1999). Han jobbet under regissøren Martin Scorsese i både Gangs of New York (2002) og The Aviator (2004), og ble nominert til Golden Globe og Oscar-prisen for rollen som Amos Hart i filmmusicalen Chicago (2002).

John C. Reilly har gjennom hele filmkarrieren vekslet uanstrengt mellom roller i lette komedier og mer seriøse dramafilmer, noe Cedar Rapids og den kontroversielle We Need To Talk About Kevin, begge innspilt i 2011, var et bevis på.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg