Faktaboks

Johannes Anyuru

Johannes Alexander Anyuru

Født
23. mars 1979, Borås
Johannes Anyuru, nominert til Nordisk råds litteraturpris i 2013. Foto Mercies May. Gjengitt med tillatelse fra Nordisk råd.
.
Lisens: fri

Johannes Anyuru er en svensk forfatter som både er kjent for sine diktsamlinger, opplesninger og for sine prosaverk. Han er nominert til Nordisk Råds litteraturpris for boken En storm kom från paradiset.

Anyuru debuterte med diktsamlingen Det är bara gudarna som är nya (2003), som fikk mye oppmerksomhet.Diktene skildrer livet i en svensk drabantby dominert av innvandrere. Men dagliglivet med dets konflikter, utenforskap og hjemløshet får et mytisk preg gjennom den sterke inspirasjonen fra Homers Iliaden som preger diktene. Dikter-jeget er en homerisk helt anno 2000-tallet, og rytmisk blandes klassisk heksameter med gatespråk og rap fra bokens tiår.

Oppfølgeren Omega (2005) tar utgangspunkt i en venns død og er mer lavmælt enn debuten. I Städerna inuti Hall (2009) vender Anyuru tilbake til grepet fra den første diktsamlingen. Denne gangen utgjør Æneas ferd til underverdenen klangbunnen. Boken ble nominert til Augustpriset.

Anyurus første roman, Skulle jag dö under andra himlar, kom i 2010. I 2012 fikk Anyuru sitt virkelige litterære gjennombrudd med romanen En storm kom från paradiset. Her forteller han historien til faren, som ble utdannet jagerpilot idet Idi Amin kom til makten i Uganda.

Anyuru var med og dannet gruppen Brokenword, som blander gatepoesi og musikk og han turnerte i 2004 med Riksteatern i forestillingen Abstrakt rap. Han har også skrevet teaterstykket Förvaret (2009) sammen med Aleksander Motturi.

Les mer i Store norske leksikon

Kilder

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg