Faktaboks

Jeff Buckley
Jeffrey Scott Buckley
Uttale
bˈʌkli
Født
17. november 1966, Anaheim, California
Død
29. mai 1997, Memphis, Tennessee
Jeff Buckley, 27. august 1994

Jeff Buckley var en amerikansk sanger, gitarist og låtskriver. Han rakk bare å gi ut ett album mens han levde, men ble siden en stor kultfigur grunnet sin enestående stemme og musikk.

Han var sønn av visesangeren Tim Buckley, som han bare møtte én gang og som døde sa han var åtte år gammel. Jeff Buckley vokste opp med sin mor og stefar på mange steder i USA. I 1991 deltok han på en hyllestkonsert for faren og skapte sensasjon. Buckley etablerte seg som soloartist i New York City ved å spille på klubber og fikk snart kontrakt med Columbia Records.

I 1994 ble debutalbumet Grace utgitt og møtt av overstrømmende kritikk, uten å selge særlig bra det første året. Spesielt ble hans tolkning av Leonard Cohens Hallelujah genierklært, og han briljerte på sine egne jazz- og rockeinspirerte sanger som Mojo Pin og So Real. I ettertid har Grace blitt solgt i over en million eksemplarer og blitt tildelt amerikansk platinaplate.

Den 29. mai 1997, under innspillingen av sitt neste album i Memphis, la han ut på en svømmetur i Mississippi og druknet, bare 30 år gammel. Moren satte sammen dobbeltalbumet Sketches For My Sweetheart The Drunk (1998), basert på demoene og noen uferdige sanger, samt ytterligere posthume plater. Hun har fått en del kritikk for dette, siden opptakene ikke holder en høy standard.

Studioinnspillinger ble utgitt på Songs To No One (1991–1992) i 2002 og You And I i 2016. Liveopptak kom på Mystery White Boy i 2000, Live à l'Olympia i 2001, Live at Sin-é i 2002 og Grace Around The World i 2009.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg