Al Jolson i 1925.
Al Jolson, her avbildet i 1925, har hovedrollen i Jazzsangeren. Han var en av de mest kjente minstrelsangerne, samtidig som han var en aktiv forkjemper for afroamerikaneres rettigheter.
Al Jolson i 1925.
Av .

Jazzsangeren er en amerikansk musikalfilm fra 1927 i regi av Alan Crosland, etter manus av Alfred A. Cohn. Jazzsangeren omtales ofte som den første lydfilmen, fordi den var første helaftens spillefilm med talte replikker, og førte til lydfilmens kommersielle gjennombrudd. Filmen har bare noen få korte sekvenser med tale, men Al Jolsons utstråling og sang gjorde filmen til en verdenssensasjon.

Faktaboks

Også kjent som
The Jazz Singer

Handling

Jazzsangeren handler om Jakie Rabinowitz, sønnen til en jødisk kantor som får sjansen til en karriere i showbusiness. Han opplever suksess som minstrelsanger, men talentet hans er i konflikt med familiens forventninger og hans etniske tilhørighet, noe som blant annet synes i at han tar artistnavnet Jack Robin.

Medvirkende

Al Jolson har hovedrollen som Jakie Rabinowitz, Warner Oland og Eugenie Besserer spiller Jakies foreldre og May MacAvoy den vakre mentoren Mary Dale. Jazzsangeren er regissert av Alan Crosland, etter et manus av Alfred A. Cohn, som igjen baserte seg på Samson Raphaelsons skuespill (1925) med samme navn.

Mottakelse

Jazzsangeren ble en stor suksess, og filmen er kreditert for å ha vært en viktig del i Hollywoods skifte fra stum- til talefilmer. Filmen er en sentral del av den amerikanske filmhistorien, men vil for de fleste i dag oppleves som støtende og rasistisk på grunn av dens utstrakte bruk av «blackface» og stereotypier om afroamerikanere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg