Jathika Hela Urumaya

Jathika Hela Urumaya ('Nasjonalarvpartiet') er et politisk parti fra Sri Lanka som ble startet opp i 2004 og som hovedsakelig består av buddhistiske munker. Det var en omstridt avgjørelse for munker å gå inn i politikken, og det kom kritikk både fra politisk hold og fra høytstående munker i munkeordenen i Sri Lanka.

Jathika Hela Urumaya hadde sitt utspring i forskjellige buddhistiske aktivistgrupper, samt et tidligere politisk parti, Sihala Urumaya, og betegner seg som et politisk parti, men også som en del av den nasjonalistiske bevegelsen i Sri Lanka. Partiet har siden 2004 fremstått som talsmenn for singalesisk-buddhistisk nasjonalisme i Sri Lanka.

Valgdeltakelse

Jathika Hela Urumaya deltok i sitt første valg i april 2004, bare to måneder etter at de formelt ble startet opp. Grunnleggende medlemmer var i begynnelsen Kolonnawe Sumangala Thero, Uduwe Dhammaloka Thero, Ellawela Medhananda Thero, Dr. Omalpe Sobitha Thero, Athuraliye Rathana Thero og Thilak Karunaratne. Ved valget i 2004 vant de 6,0 prosent av stemmene, og de fikk 9 seter i parlamentet (av totalt 225 seter).

Politikk

Partiet fikk oppmerksomhet for sin holdning om at den da pågående borgerkrigen mellom regjeringen og de tamilske tigrene (LTTE) burde avsluttes ved militære midler, og at man skulle avvikle de norsk-ledede fredsforhandlingene mellom partene. I Norge er munkene i Jathika Hela Urumaya mest kjent for å ha brent norske flagg utenfor den norske ambassaden i Colombo i protest mot de norske fredsforhandlingene i Sri Lanka.

En annen fanesak for Jathika Hela Urumaya har vært å introdusere anti-konverteringslovgivning i Sri Lanka. Forslaget søkte å regulere misjonsaktivitet, hva buddhistiske nasjonalister kaller ‘uetiske’ konverteringer, hvilket vil si at konverteringen skjer grunnet sosioøkonomiske virkemidler, og ikke religiøs overbevisning. En slik lovgivning ble diskutert i Sri Lanka i perioden 2004–2010, men kom aldri opp til behandling i parlamentet. Kristne organisasjoner, især evangeliske grupper, gikk sterkt mot lovforslaget, som de mente ville true deres rett til religionsfrihet i landet.

Regjeringsdeltakelse

Partiet har vært i regjeringskoalisjon siden 2007, og lekmann Champika Ranawaka har hatt flere ministerposter under president Mahinda Rajapakse. Siden 2010 har partiet hatt nedadgående aktivitet og synlighet, og har vært bygget rundt et knippe enkeltpersoner. Før valget i januar 2015 trakk Jathika Hela Urumaya sin mangeårige støtte til daværende president Mahinda Rajapakse, og støttet i stedet kandiat Maithripala Sirisene fra United National Party (UNP).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg