Faktaboks

Jane Grey
Lady Jane Grey, Lady Jane Dudley Nidagersdronningen
Uttale
grei
Født
1537
Død
12. februar 1554, London
Lady Jane Grey, ukjent maler. Bildet er fra ca. 1590-1600.
National Portrait Gallery.
Lisens: CC BY NC ND 3.0
Henrettelsen av lady Jane Grey
Kunstnerisk fremstilling av henrettelsen av Jane Grey i Tower i 1554.

Jane Grey var dronning av England fra 10. til 19. juli 1553 og etterfulgte Edvard 6. Etter Janes avgang ble Maria den blodige dronning av England.

Jane var datter av Henry Grey, hertug av Suffolk, og Frances Brandon, datterdatter av Henrik 7. Lady Jane var vakker og begavet, og behersket som 15-åring fransk, italiensk, latin og gresk, og korresponderte med tidens lærde. Viktigst for hennes videre skjebne var imidlertid at Jane var protestant, og da kong Edvard ble syk i 1553, var Jane protestantenes kandidat for den engelske tronen. Hun ble gift i 1553 med Lord Guildford Dudley som var sønn av John Dudley, hertug av Northumberland, og de facto regent for den mindreårige kong Edvard 6. Det var etter John Dudleys råd at Jane ble anerkjent av Edvard 6. som arving til tronen.

Etter Edvards død i juli 1553 erklærte dermed rådet Lady Jane for dronning. I mellomtiden samlet det katolske partiets kandidat, Maria, støtte. Hun var søster av Edvard og utpekt av deres far, Henrik 8., til å etterfølge broren om han skulle dø barnløs. Det ble etter hvert klart at Maria var militært overlegen Jane, John Dudley hoppet av Lady Janes parti og Maria ble utropt til dronning.

Lady Janes regjeringstid varte dermed bare i 9 dager, og etter en tids fengsling i Tower ble hun funnet skyldig i høyforræderi og halshugd sammen med sin mann.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Bucholz, Robert & Key, Newton (2009) Early Modern England 1485-1714: A Narrative History 2nd Edition. Chichester: Wiley-Blackwell.
  • Plowden, Alison (2004/2014). Grey , Lady Jane (1537–1554). Oxford Dictionary of National Biography. Oxford: Oxford University Press, [http://www.oxforddnb.com/view/article/8154].

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg