Jane Grey var dronning av England fra 10. til 19. juli 1553 og etterfulgte Edvard 6. Etter Janes avgang ble Maria den blodige dronning av England.

Jane var datter av Henry Grey, hertug av Suffolk, og Frances Brandon, datterdatter av Henrik 7. Lady Jane var vakker og begavet, og behersket som 15-åring fransk, italiensk, latin og gresk og korresponderte med tidens lærde. Viktigst for hennes videre skjebne var imidlertid at Jane var protestant, og da kong Edvard ble syk i 1553 var Jane protestantenes kandidat for den engelske tronen. Hun ble gift i 1553 med Lord Guildford Dudley som var sønn av John Dudley, hertug av Northumberland, og de facto regent for den mindreårige kong Edvard 6. Det var etter John Dudleys råd at Jane ble anerkjent av Edvard 6 som arving til tronen.

Etter Edvards død i juli 1553 erklærte dermed rådet Lady Jane for dronning. I mellomtiden samlet det katolske partiets kandidat, Maria, støtte. Hun var søster av Edvard og utpekt av deres far, Henrik 8, til å etterfølge broren om han skulle dø barnløs. Det ble etter hvert klart at Maria var militært overlegen Jane, og John Dudley hoppet av Lady Janes parti og Maria ble utropt til dronning.

Lady Janes regjeringstid varte dermed bare i 9 dager, og etter en tids fengsling i Tower ble hun funnet skyldig i høyforræderi og halshugd sammen med sin mann.

  • Bucholz, Robert & Key, Newton (2009) Early Modern England 1485-1714: A Narrative History 2nd Edition. Chichester: Wiley-Blackwell.
  • Plowden, Alison (2004/2014). Grey , Lady Jane (1537–1554). Oxford Dictionary of National Biography. Oxford: Oxford University Press, [http://www.oxforddnb.com/view/article/8154].

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.