Faktaboks

Jamel Eddine Bencheikh
Uttale

ben'sjeik

Født
27. februar 1930, Casablanca, Marokko
Død
august 2005, Tours, Frankrike

Jamel Eddine Bencheikh var en algerisk forfatter og litteraturhistoriker.

Han var ekspert på arabisk middelalderlitteratur og underviste ved Universitetet i Alger før han valgte å flytte til Frankrike i protest mot de politiske forholdene i hjemlandet. Bencheikh ble professor i Paris og utga flere samlinger av og avhandlinger om arabisk og nordafrikansk litteratur. Noen av dem regnes som standardverker. Mest kjent er han for sin kommenterte oversettelse av Tusen og én natt (2005). Dette er den første fullstendige og usensurerte utgaven på fransk av den berømte arabiske eventyrsamlingen.

Lyrikk og politikk

Bencheikh utga en rekke diktsamlinger. Hans samlede lyrikk utkom i to bind i årene 2002–2003. Blant hans andre verker kan nevnes romanen Rose noir sans parfum (1998, «Svart rose uten duft») og det litteraturteoretiske skriftet Poétique arabe (1998, «Arabisk poetikk»). Han publiserte også en rekke artikler om politiske spørsmål. Et hovedmål for ham var å formidle et annet og vesentlig mer nyansert bilde av den arabiske verdenen enn det som islamistene skaper og som fyller Europa med frykt og hat.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg