Jacob Neumann Mohn, norsk statistiker som var en av pionerene i norsk forbrukersamvirke, og som i 1878 la frem det første utkastet til lov om begrensning av barnearbeid.

Mohn ble cand.jur. i 1859 og var sekretær i Det statistiske kontor (senere Statistisk sentralbyrå) fra 1874. Samme år la han frem statistikk som viste at tallet på barn som arbeidet i norsk industri var meget stort, kanskje forholdsvis større enn i noe annet land. Dette vakte stor oppsikt og førte til at Mohn i 1878 etter offentlig oppdrag la frem det første utkast til lov om begrensning av barnearbeid.

I 1880 hadde han ferdig en omfattende statistikk over husmennenes økonomiske stilling.

Jacob Mohn var en av pionerene i norsk forbrukersamvirke. I 1865 holdt han et foredrag om de engelske konsumforeningene. Dette foredraget ble trykket og dannet grunnlaget for organiseringen av de forbruksforeningene som ble dannet i de følgende årene. Etter tiltak av ham ble det i 1870 dannet en fellesforening for lagene. I 1871 utgav Mohn De norske Spare- eller forbrugsforeninger, som er det beste kildeskrift for samvirkebevegelsens første periode.

Selv om Mohn jobbet hovedsakelig innenfor deskriptiv statistikk med store datamengder, var det han og etterfølgeren Anders Nicolai Kiær som innførte metodisk nytenkning basert på representative utvalg (sampling). Denne metoden viste i retning av sannsynlighetsregning og teoretisk matematikk.

Jacob Mohn var bror av Emanuel Mohn og Henrik Mohn.

  • Lie, Einar & Hege Roll-Hansen: Faktisk talt : statistikkens historie i Norge, 2001, isbn 82-15-00150-5, Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.