Jón Stefánsson (lyriker)

Faktaboks

Jón Stefánsson

Jón Kalman Stefánsson

Uttale
stˈefánsson
Født
17. desember 1963, Reykjavík

Artikkelstart

Jón Stefánsson er en islandsk forfatter.

Han debuterte med diktsamlingen Með byssuleyfi á eilífðina (1988, Med våpenlisens i evigheten) og har siden gitt ut to diktsamlinger som i en formbevisst modernisme viser sammenhenger mellom samtid og fortid.

Både denne tilbakeskuende holdningen og en opptatthet av språkets muligheter er viktige elementer i den rekken av romaner som utgjør tyngdepunktet i hans forfatterskap. Skurðir í rigningu (1996, Grøfter i regn) innleder en serie på fire romaner som er lagt til det samme bygdemiljøet i en nær fortid, og der de samme fargerike hovedpersonene dukker opp. Et høydepunkt i romanrekken er Sumarið bakvið brekkuna (1997, Sommeren bak brattbakken).

Blant hans senere utgivelser kan nevnes Ýmislegt um risafurur og timann (2001, Litt av hvert om kjempefuruer og tiden), som handler om en ti år gammel gutt. Sumarljós, og svo kemur nóttin (2005, Sommerlys, og så kommer natten) kan både defineres som en roman og en novellesamling. Boken består av flere fortellinger som griper inn i hverandre og til slutt veves sammen til en helhet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg