Faktaboks

Jón Eggertsson
Født
1643
Død
1689, Stockholm

Jón Eggertsson var en islandsk håndskriftsamler, og hovedmann bak samlingen av islandske middelalderhåndskrifter i Kungliga Biblioteket i Stockholm.

Under et opphold i København i 1681 kom han i forbindelse med den svenske regjeringen, og skaffet den avskrifter av viktige håndskrifter oppbevart i Det Kongelige Bibliotek. Blant annet tok han en avskrift av Heimskringla-håndskriftet som brant i 1728, og trolig brakte han også det eneste bevarte blad av originalhåndskriftet til Stockholm.

Jón Eggertsson påtok seg deretter å erverve håndskrifter for den svenske regjeringen på Island. Dette skjedde i hemmelighet i 1682-1683, ettersom den danske regjeringen hadde utstedt forbud mot å føre middelalderhåndskrifter ut av landet. I årene 1684-1687 satt Jón Eggertsson i gjeldsarrest i København. Deretter reiste han til Stockholm, hvor han døde i 1689.

Av de håndskriftene Jón Eggertsson sendte til Sverige, regnes Heiðarvíga saga (eneste avskrift) og Islandsk homiliebok til de viktigste.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg