Ivar Mauritz-Hansen, norsk tegneserieskaper, avis- og reklametegner og illustratør, regnet som en av pionerene innen norsk tegneseriekunst. Han er særlig kjent for å ha skapt de populære tegneseriene Nils og Blåmann (1927–67) og Professor Tanke (fra 1924). Signaturen hans var en enkel “M-”

Han tok arkitekteksamen ved Norges tekniske høgskole i 1922, men arbeidet aldri som arkitekt. I stedet begynte han som frilans tegner og illustratør. Fra 1922–27 var han teatertegner for Oslo Aftenavis og tegneserietegner for avisa Tidens Tegn. Inspirert av en seriefigur i det tyske bladet Illustrierte Zeitung skapte Mauritz-Hansen den humoristiske tegneserien Professor Tanke. Serien om en distré, tykkfallen professor ble først publisert i Tidens Tegn 1926, deretter i ukemagasinet Oslo Illustrerte 1927, og senere også utgitt i egne album. 

På 1930-tallet markerte han seg også som en av de store reklametegnerne i Norge, med oppdrag blant annet for såpefabrikken Lilleborg. Han lagde julekort for N. W. Damm & Søn og en rekke bokomslag for flere forlag. I 1930 ble han medeier og tegnesjef i Høydahl Ohmes annonsebyrå, og fra 1933 ble han direktør og kunstnerisk leder av firmaet

Ivar Mauritz-Hansen er nok mest kjent for tegningene til den folkekjære tegneserien Nils og Blåmannmed tekst av Sigurd WinsnesSerien handlet om den foreldreløse gutten Nils og hans geitebukk og ble publisert i ukebladet Illustrert Familieblad (senere Illustrert) gjennom 40 år (1927–67). Det ble også gitt ut separate julehefter i denne perioden, noen av disse er trykket opp på nytt i senere tid. Tegningene var enkle, uttrykksfulle og med rolig fargebruk. Fra midten av 50-tallet sluttet Mauritz-Hansen selv å tegne for serien og ble avløst av Christian Kittilsen og senere Erik von Krogh.

Mauritz-Hansen var medlem av Tegnerforbundet, og fra 1927–28 var han formann der. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.