I 1941 kom juleheftet Nils og Blåmann, med undertittel Nils har fødselsdag i dag. Tegninger av Ivar Mauritz-Hansen og tekst av Sigurd Winsnes. Utgitt av Illustrert Familieblad. Denne utgaven ble trykket opp på nytt i 2002 av Bladkompaniet.

Omslag til juleheftet Nils og Blåmann (1941) Illustrert Familieblad. Gjengitt med tillatelse

Ivar Mauritz-Hansen, norsk tegneserieskaper, avis- og reklametegner og illustratør, regnet som en av pionerene innen norsk tegneseriekunst. Han er særlig kjent for å ha skapt de populære tegneseriene Nils og Blåmann (1927–67) og Professor Tanke (fra 1924). Signaturen hans var en enkel «M-»

Han tok arkitekteksamen ved Norges tekniske høgskole i 1922, men arbeidet aldri som arkitekt. I stedet begynte han som frilans tegner og bokillustratør. Fra 1922 til 1927 var han teatertegner for Oslo Aftenavis og tegneserietegner for avisa Tidens Tegn. Inspirert av en seriefigur i det tyske bladet Illustrierte Zeitung skapte Mauritz-Hansen den humoristiske tegneserien Professor Tanke. Serien om en distré, tykkfallen professor ble først publisert i Tidens Tegn i 1926, deretter i ukemagasinet Oslo Illustrerte i 1927, og senere også utgitt i egne album. 

På 1930-tallet markerte han seg også som en av de store reklametegnerne i Norge, med oppdrag blant annet for såpefabrikken Lilleborg. Han lagde julekort for N. W. Damm & Søn og en rekke bokomslag for flere forlag. I 1930 ble han medeier og tegnesjef i Høydahl Ohmes annonsebyrå, og fra 1933 ble han direktør og kunstnerisk leder av firmaet

Ivar Mauritz-Hansen er nok mest kjent for tegningene til den folkekjære tegneserien Nils og Blåmannmed tekst av Sigurd WinsnesSerien handlet om den foreldreløse gutten Nils og hans geitebukk, og den ble publisert i ukebladet Illustrert Familieblad (senere Illustrert) gjennom 40 år (1927–1967). Det ble også gitt ut separate julehefter i denne perioden, noen av disse er trykket opp på nytt i senere tid. Tegningene var enkle, uttrykksfulle og med rolig fargebruk.

Fra midten av 50-tallet sluttet Mauritz-Hansen selv å tegne for serien og ble avløst av Christian Kittilsen og senere Erik von Krogh.

Mauritz-Hansen var medlem av Tegnerforbundet, og i 1927–1928 var han formann der. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.