Faktaboks

Isuzu Motors Limited
Etymologi

navn etter elven Isuzugawa, som regnes som hellig.

Isuzu D-Max
.
Lisens: CC BY NC SA 2.0

Isuzu Motors Limited er en japansk kjøretøyprodusent grunnlagt i 1949, med stor produksjon av små og store lastebiler, dieselmotorer og busser. Selskapet produserer også personbiler i form av SUV'er. Isuzu er en av verdens ledende produsenter av lastebiler og dieselmotorer.

Virksomhet

Isuzu Motors Limited har hovedkontor i Yokohama i prefekturet Kanagawa, og fabrikker i Fujisawa i prefekturet Kanagawa og Tochigi i prefekturet Tochigi. Selskapet solgte finansåret frem til 31. mars 2023 671 473 kjøretøy, og hadde en total omsetning på 23,97 milliarder dollar.

Historie

Isuzu Bellet
Isuzu Bellet 1500, 1969-modell.
Isuzu Bellet
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Isuzu har sin opprinnelse i Tokyo Automobile Industries som var dannet av to andre japanske industriselskaper, som hadde produsert lastebiler fra 1918 på lisens fra britiske Wolseley. Merket Isuzu ble lansert 1934, og i 1949 ble selskapet delt opp i to selskaper, Hino og Isuzu.

Dieselmotorproduksjonen ble startet 1936. Fra 1953 til 1965 produserte Isuzu også Hillman personbiler på lisens. Isuzu hadde egen personbilproduksjon fra 1961, etter hvert i samarbeid med GM, Subaru og Honda.

Fra 1971 til 2006 samarbeidet Isuzu nært med amerikanske General Motors (GM), som eide opptil nesten halvparten av aksjene i selskapet. Fra 2021 etablerte Isuzu en strategisk allianse med AB Volvo og overtok den japanske lastebilprodusenten UD Trucks.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg