International Shooting Sport Federation ,ISSF

Artikkelstart

ISSF, International Shooting Sport Federation (på norsk som oftest omtalt som det internasjonale skytterforbundet), er den største internasjonale organisasjonen for nasjonale sportsskytterforbund. Hele 158 nasjonale forbund er pr. oktober 2017 tilknyttet ISSF. Organisasjonen er ansvarlig for regelverk og internasjonale mesterskap i sportsskyttergrenene rifle, pistol, lerdue og viltmål. Skytekonkurransene i OL, ungdoms-OL, VM, verdenscupen og kontinentale mesterskap skjer under oppsyn av ISSF. Antidoping, dommer- og trenerutvikling hører også med til ISSFs arbeidsområde.

Hovedkvarter

ISSF har siden 1980 hatt sitt hovedkvarter i München. Første tilholdssted var Paris, senere har hovedkontoret også holdt til i Stockholm og Wiesbaden.Organisasjonen ble etablert allerede i 1907, da representanter fra 7 nasjoner møttes i det som betraktes som ISSFs første generalforsamling. Det var Argentina, Belgia, Frankrike, Hellas, Italia og Nederland som etablerte ISSF. Antallet land ble mangedoblet i løpet av få år.

Et hovedkrav for å bli medlem i ISSF er at det nasjonale forbundet også er anerkjent av og tilknyttet sitt lands olympiske komité. Kun én organisasjon er tillatt fra hvert land, med unntak for noen dobbeltmedlemskap fra før 1989.

Stabil ledelse

ISSF ledes av en president og en generalsekretær. Kontinuitet preger disse vervene. Meksikaneren Olegario Vazquez Raña ble valgt til president første gang i 1980, og er gjenvalgt av alle generalforsamlinger frem til den foreløpig siste i Moskva 2016. Generalsekretæren, tyske Franz Schreiber, tiltrådte i 2012. Han etterfulgte sin far Horst G. Schreiber, som innehadde stillingen fra 1980 til sin død i 2012. Generalforsamlingene holdes hvert annet år.

Norge i ISSFNorge ble med i 1925, da Norsk Avdeling av den Internasjonale Skytterunion, NAIS, ble stiftet for å muliggjøre norsk deltagelse i internasjonal skyttersport. Norges Skytterforbund har, siden det ble dannet i 1946 ved sammenslåing av flere forbund, vært det norske medlem av ISSF. Norge har ikke hatt mange representanter i sentrale verv i ISSF. Til gjengjeld satte Unni Nicolaysen gjennom mange år sitt preg på organisasjonen. Hun var visepresident i 18 år, og er nå æresmedlem i ISSF.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg