Faktaboks

Ida Wolden Bache
Født
26. februar 1973
Ida Wolden Bache

Ida Wolden Bache, sentralbanksjef i Norges Bank.

Ida Wolden Bache
Av /NTB.

Ida Wolden Bache er en norsk samfunnsøkonom og embetsperson. Fra mars 2022 er hun sentralbanksjef i Norges Bank. Bache har en doktorgrad i sosialøkonomi fra Universitetet i Oslo og en mastergrad i samfunnsøkonomi og statsvitenskap fra London School of Economics.

Bache hadde ulike stillinger i Norges Bank i perioden 1998–2010, først som forskningsassistent. Hun var seniorøkonom i Handelsbanken Capital Markets i 2010–2013. Bache var assisterende direktør i Avdeling for finansiell stabilitet i Norges Bank i 2013–2015, avdelingsdirektør i samme avdeling 2015–2016 og avdelingsdirektør i Pengepolitisk avdeling i Norges Bank 2016–2020.

Fra 2020 var hun visesentralbanksjef i Norges Bank og første nestleder i hovedstyret. I februar 2022 ble hun utnevnt til midlertidig sentralbanksjef med tiltredelse ved Øystein Olsens fratreden for aldersgrensen den 1. mars 2022.

Etter å ha fungert midlertidig i stillingen i vel en måned, ble hun utnevnt til sentralbanksjef i mars 2022. Hun hadde da sammen med tidligere statsminister Jens Stoltenberg vært den fremste kandidaten til stillingen under søknadsprosessen vinteren 2022. Stoltenberg ble først utnevnt i stillingen i februar og skulle tiltrådt i desember 2022, men han trakk seg 24. mars samme år. Samtidig ble Bache innstilt av Finansdepartementet som ny sentralbanksjef for en periode på seks år.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Knut Are Tvedt

Faktaboksen har falt ut. Her mangler standard biografiske opplysninger.

svarte Kjersti Kanestrøm Lie

Faktaboksen ligger inne, men inneholder foreløpig kun fødselsår. Mvh. Kjersti

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg