Glassverket Hurdal Verk i Hurdal var i drift i perioden fra 1755 til 1895. Eiendommen eies nå av Norsk Luthersk Misjonssamband som driver folkehøyskole.

Glassverket ble anlagt i 1755 for produksjon av vindusglass, noe det fortsatte med helt til 1895, da denne driften ble overført til Drammens Glassverk. I 1779 ble den viktige fremstillingen av krystall- og hvittglass på Nøstetangen nedlagt og flyttet til Hurdals Verk med redskap og personale.

I en kortere periode ble det vanskelig å skjelne mellom Nøstetangen og Hurdal. Stort sett er Hurdalsglasset vannklart i forhold til den lett fiolette tonen på Nøstetangen. En del former forsvant, og den utpregede rokokkostilen på Nøstetangen ble etter hvert erstattet med nyklassisistiske modeller. Det samme gjaldt gravyren. Den ledende gravør var Villas Vinter, som hadde med seg mange av motivene fra Nøstetangen. Den andre ledende gravøren fra Nøstetangen-perioden var Johan Heinrich Becker, som hadde verksted i Drammen.

På Hurdalsverket begynte man tidlig å fremstille farget glass, fortrinnsvis i forskjellige blåtoner, foruten ugjennomsiktig hvitt. I 1808 opphørte produksjonen av krystall- og hvittglass på Hurdals Verk, og man fortsatte med bare vindusglass. De fleste fagfolk flyttet over til et nylig anlagt glassverk på Gjøvik, som fra 1809 overtok Hurdals produksjon med særlig vekt på blått glass.

  • Polak, Ada: Gamle glass fra Hurdal og Gjøvik, 1992, isbn 82-7003-110-0, Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.