Faktaboks

Gjøvik glassverk

Gjøvigs Glasværk

Karaffel

Karaffel. Blåst glass. Utført ved Gjøvik glassverk. Mellom 1809 og 1843.

Potpurri krukker
Et par potpurri-krukker i koboltblått glass og med randdekor i hvit emalje. Utført ved Gjøvik glassverk ca. 1820.
Potpurri krukker

Gjøvik glassverk var et norsk glassverk som produserte finere husholdningsglass. Glassverket er først og fremst kjent for arbeidene i blått glass med hvite striper.

Historikk

Gjøvik glassverk ble grunnlagt i 1804 av Caspar Kauffeldt på gården Hunn i Vardal like ved Gjøvik. Driften som begynte i 1807 omfattet først taffelglass. I 1809 ble all krystall- og hvitglassproduksjon overført fra Hurdal glassverk til Gjøvik. Nyklassisismens former ble etter kort tid avløst av et mykere formspråk. En viktig artikkel var stettglass med firkantet fot. Den firkantede foten gikk igjen på flere gjenstander, som saltkar og lysestaker.

Gode år

Årene 1810–1817 var økonomisk sett de beste i verkets historie. Brorparten av produksjonen var masseartikler som drikkeglass og karafler av klart glass. Det ble også fremstilt finere glassarbeider av høy kvalitet som slepne eller graverte drikkeglass og karafler. Samtidig produserte verket farget glass. Mørkeblått glass var mest vanlig. Det ble fremstilt av kobolt fra Modum Blaafarveværk. Samtidig ble det laget elfenbensfarget og lyseblått glass, men disse var å regne som rene luksusprodukter.

Potpurri-krukken er et av de mest typiske Gjøvik-produktene. Den er formet som en urne på stett og med lokk. Den ble fylt med tørkede urter og blomster for å spre godlukt i borgerskapets hjem. Potpurri-krukken forandret form gjennom årene. Etter produksjonen ble overført fra Hurdal var krukkene smale og langstrakte, mens de etter hvert ble mer sammentrykte. Blant de fremste produktene var engelskinspirerte karafler i blått glass med hvit spiral og løkformet knopp.

I perioden 1814–1818 hadde Gjøvik glassverk konkurranse fra Eid glassverk som produserte tilsvarende produkter med arbeidere fra Gjøvik. Produksjonen ved Gjøvik verk minner også mye om produksjonen ved flere samtidige svenske glassbruk. Det kan derfor være vanskelig å skille produktene fra hverandre.

Nedleggelse og senere produksjon

Verket stanset produksjonen i 1818, men tok opp virksomheten i litt mindre målestokk i 1823. Grunnleggerens sønn Wexel Hansen Kauffeldt nedla driften i 1843.

I 1994 gjenoppstod Gjøvik glassverk med glasshytte og kunstgalleri, men i 2007 ble driften igjen nedlagt.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Christiansen, Gunnar Egil (1939). De gamle privilegerte norske glassverker og Christiania Glasmagasin, H. Aschehoug & Co.
  • Korshavn, Jan Håvar (1994). Norske empireglass : Gjøvigs Glasværk 1807–1843, Gjøvik historielag

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg