Gjøvik glassverk

Karaffel. Blåst glass. Utført ved Gjøvik glassverk. Mellom 1809 og 1843.

Gjøvik glassverk var et norsk glassverk som produserte finere husholdningsglass. Glassverket er først og fremst kjent for arbeidene i blått glass med hvite striper.

Faktaboks

Også kjent som

Gjøvigs Glasværk

Etableringen

Gjøvik glassverk ble grunnlagt i 1804 av Caspar Kauffeldt på gården Hunn i Vardal like ved Gjøvik. Driften, som begynte i 1807, omfattet først taffelglass, og fra 1809 også hvittglass, samt butelje- og apotekerglass. Fremstillingen av taffelglass ble etter hvert avviklet.

Gode år

Årene 1810–1817 er økonomisk sett de beste i verkets historie. Tyngden i produksjonen var masseartikler som drikkeglass og karafler av klart glass. Det ble også fremstilt finere glassarbeider av høy kvalitet som slepne eller graverte drikkeglass eller karafler. Samtidig produserte verket farget glass. Mørkeblått glass med hvite striper var mest vanlig, men det ble også laget elfenbensfarget og lyseblått glass.

Nedleggelse og senere produksjon

Verket stanset produksjonen i 1819, men tok opp virksomheten i litt mindre målestokk i 1825. Grunnleggerens sønn Wexel Hansen Kauffeldt nedla driften i 1843.

I 1994 gjenoppstod Gjøvik glassverk med glasshytte og kunstgalleri, men i 2007 ble driften igjen nedlagt.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Christiansen, Gunnar Egil (1939). De gamle privilegerte norske glassverker og Christiania Glasmagasin, H. Aschehoug & Co.
  • Korshavn, Jan Håvar (1994). Norske empireglass : Gjøvigs Glasværk 1807–1843, Gjøvik historielag

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg