Holmavatnet

Artikkelstart

Holmavatnet er navn på flere vann i Vestland, Rogaland og Vestfold og Telemark fylker.

1. På grensen mellom Suldal kommune (Rogaland) og Vinje kommune (Vestfold og Telemark), rundt 13 kilometer sør for Haukeliseter; sørenden av vannet stikker så vidt inn i Bykle kommune i Agder. Holmavatnet utgjør 11,2 kvadratkilometer (herav 5,2 kilometer i Suldal) og har en reguleringshøyde på 1058–1048 meter over havet. Vannet, som inngår i Suldalsvassdraget, har avløp vestover gjennom Holmevassåna til Sandvatnet (950–928 meter over havet). Herfra renner Sandvassåna, som lenger nede heter Bleskestadåa, videre vestover til Suldalsvatnet (69–67 meeter over havet). Holmavatnet er reguleringsmagasin for Kvanndal kraftverk, et verk i Røldal-Suldal-utbyggingen.

2. I Kvam kommune, Vestland, i Samnangervassdraget. Holmavatnet utgjør sammen med Frostadvatn i øst og Svartevatn i vest et magasin på 59 millioner kubikkmeeteer under fellesnavnet Svartevatn (626–581 meter over havet), se Kvittingen kraftverk. Både kraftverket og den nedre delen av Samnangervassdraget ligger i Samnanger kommune. Holmavatnet har naturlig avløp vestover via Kvitingsvatnet hvorfra Storelva renner til Samnangerfjorden.

3. I Voss herad, Vestland (690 meter over havet), på fjellet sør for Evanger. Holmavatnet, som har naturlig avløp til Torfinno, er overført vestover til Bergsdalsvassdraget og utnyttes i Kaldestad kraftverk.

4. I Ullensvang kommune, Vestland (1273 meter over havet), rett vest for turisthytta Tyssevassbu. Holmavatnet (også kalt Holmavatn) har avløp via Tysso til Ringedalsvatnet og videre til Tyssedal ved Sørfjorden. Vedrørende kraftutbyggingen, se Tyssefaldene.

5. I Ullensvang kommune, Vestland. Holmavatnet, som ligger 1204 meter over havet, har avløp østover til Kvennsjøen og Kvenno (Øst-Telemarkvassdraget).

6. I Ullensvang kommune, Vestland, 1186 meter over havet Holmavatn har avløp til Rekadalselvi som løper sammen med Kinso i Kinsevatnet. Vassdraget er vernet mot kraftutbygging,

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg