Holmavatnet, navn på flere vann i Hordaland, Rogaland og Telemark fylker.

1. På grensen mellom Suldal kommune (Rogaland) og Vinje kommune (Telemark), rett sør for Haukeliseter; 11,2 km2 (herav 5,2 km 2 i Suldal), reguleringshøyde 1058–1046 moh. Avløp vestover gjennom Holmevassåna til Sandvatnet og Suldalsvatnet (Suldalsvassdraget). Holmavatnet er reguleringsmagasin for Kvanndal kraftverk, et verk i Røldal-Suldal-utbyggingen.

2. I Kvam kommune, Hordaland, i Samnangervassdraget. Holmavatnet utgjør sammen med Frostadvatn og Svartevatn et magasin på 59 mill. m3 under fellesnavnet Svartevatn, se Kvittingen kraftverk som ligger i Samnanger kommune. Holmavatnet har naturlig avløp vestover via Kvitingsvatnet hvorfra Storelva renner til Samnangerfjorden.

3. I Voss kommune, Hordaland (690 moh.), på fjellet sør for Evanger. Holmavatnet, som har naturlig avløp til Torfinno, er overført vestover til Bergsdalsvassdraget og utnyttes i Kaldestad kraftverk.

4. På grensa mellom Odda og Ullensvang kommuner, Hordaland (1273 moh.), rett vest for turisthytta Tyssevassbu. Holmavatnet (også kalt Holmavatn) har avløp via Tysso til Ringedalsvatnet og videre til Tyssedal ved Sørfjorden. Vedr. kraftutbyggingen, se også Tyssefaldene.

5. På grensen mellom Odda og Ullensvang kommuner, Hordaland. Holmavatnet, som ligger 1202 moh., har avløp østover til Kvennsjøen og Kvenno (Øst-Telemarkvassdraget).

6. I Ullensvang kommune, Hordaland, ca 1190 moh. Holmavatn har avløp til Rekadalselvi som løper sammen med Kinso i Kinsevatnet. Vassdraget er vernet mot kraftutbygging,

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.