Hirsholmene er en øygruppe i Kattegat, Danmark, 7–8 kilometer nordøst for Frederikshavn, og består av åtte småøyer, hvorav kun Hirsholm er bebodd. Hirsholm hadde én fastboende i 2022, og et har areal på 15 hektar.

Høyeste punkt er seks meter over havet. Øyene og et omkringliggende havområde er fredet. Græsholm er den største av øyene (21,5 hektar), deretter følger Hirsholm (15,0 hektar) og Tyvholm (0,41 hektar). Øyene har rikt fugleliv. Hirsholm med havn, fyrtårn (1838) og kirke (1640), hadde 175 innbyggere i 1850. En del av de gamle husene er i dag ferieboliger. Det er postbåtforbindelse til Frederikshavn med daglige ruter.

Det opprinnelige fyret ble bygget i 1838 på Ørnebjerg, og består av et lite tårn over fyrvokterboligen. Fyret eksisterer fortsatt, men et nytt tok over funksjonen i 1887. Det er bygget av granitt fra Hirsholm, er 27 meter høyt og har en lyshøyde på 30 meter. Fyret ble automatisert i 1996.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg