Øystein Haraldsson
Inges menn drepte Sigurd i 1155 og Øystein i 1157. Øystein Haraldsson (til venstre) blir innhentet og drept av svogeren Simon Skalp, som støttet Øysteins bror Inge. Tegning av Wilhelm Wetlesen.

Haraldssønnene er et fellesnavn på sønnene til den norske kongen Harald 4. Gille (1102–1136). I hovedsak brukes begrepet om de tre sønnene Inge, Sigurd og Øystein, men noen ganger inkluderes også en fjerde sønn, Magnus, som døde ung.

Faktaboks

Også kjent som

Haraldsønnene; Haraldssønene

Haraldssønnene hadde alle forskjellige mødre og vokste opp ulike steder – Inge i Viken, Sigurd i Trøndelag og Øystein på en av Vesterhavsøyene. Inge og Sigurd ble konger som småbarn da faren døde i 1136, mens Øystein ble konge da han kom til Norge i 1142. Det utviklet seg etter hvert mange konflikter mellom brødrene, spesielt mellom Inge på den ene sida og Sigurd og Øystein på den andre. Inges menn drepte Sigurd i 1155 og Øystein i 1157. Konflikten mellom Haraldssønnene var en del av den perioden i norsk middelalder som vanligvis kalles for borgerkrigene eller innbyrdeskrigene.

Haraldssønnene er omtalt i en felles saga i Heimskringla, Haraldssønnenes saga.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg