Faktaboks

Hans Lauritzen Blix
Født
1596
Død
1666

Hans Lauritsen Blix. Bildet henger i Bodin kirke. Foto ved Frode Holthe. Gjengitt med tillatelse.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Blix' gravmonument
Hans Lauritzen Blix' gravmonument er murt inn i veggen på Bodin kirke.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Hans Lauritzen Blix var en norsk sokneprest. Han var en av de rikeste og mest fremtredende prester i Nordland på 1600-tallet. Han drev det stort med gårdsdrift og fartøybruk og han var også skuteskipper.

Biografi

Blix ble født i Jämtland (den gang en del av Norge) og var sønn av Lauritz Mogensen og Gollaug Morgensdatter.

Hans Lauritzen Blix ble immatrikulert ved Københavns universitet i 1617, og fikk allerede ved kongebrev av 10. mai 1619 tillatelse til å bli kapellan hos sin far, som en gunst han og hans far fikk av danskekongen fordi de hadde vært trofaste mot Norge under krigen med Sverige. I 1622 ble han utnevnt til sokneprest til Bodø, fra 1641 også prost over Salten.

Maleri og gravplate i Bodin kirke

I Bodin kirke henger et maleri av Blix og hans kone, og en gravplate er innmurt i ytterveggen på kirken med inskripsjonen: «Her hviler her Hans Lauritson Blix. Sognherre til baade gield og prowist offver Saltens lehn født och baaren anno 1596 och i herren hensoffvet saligen anno 1666».

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg