Hamburg lufthavn Helmut Schmidt
Av .
Lisens: CC BY 3.0

Hamburg lufthavn Helmut Schmidt er en internasjonal flyplass for Hamburg, Tyskland. Flyplassen ble åpnet i 1911, og er lokalisert 14 kilometer fra sentrum av byen.

Faktaboks

Også kjent som

Flughafen Hamburg

Hamburg lufthavn, Fuhlsbüttel

Historie

Terminal 2
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0
Hamburg lufthavn
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Flughafen Hamburg i bydelen Fuhlsbüttel ble åpnet for trafikk i januar 1911 og har vært i uavbrutt drift siden. Flyplassen er med det verdens eldste lufthavn i kontinuerlig drift.

Under første verdenskrig ble lufthavnen brukt av de tyske styrkene, inntil den ble ødelagt av brann i 1916.

Under blokaden av Berlin mellom 24. juni 1948 og 12. mai 1949, hadde flyplassen en viktig rolle gjennom den opprettede luftkorridoren mellom Hamburg og Vest-Berlin.

I 1955 startet Lufthansa passasjertrafikk, og de valgte Hamburg som knutepunkt for sine ruter fra starten av. På grunn av vekstbegrensninger ble Lufthansas hovedknutepunkt på 1960-tallet gradvis flyttet til Frankfurt. Det foregikk på denne tiden diskusjoner om å flytte lufthavnen til Heidmoor, et annet sted i Hamburg. Dette hadde også sammenheng med at Lufthansa introduserte flytypen Boeing 707, som laget mer støy enn tidligere benyttede flytyper, men til slutt valgte man å beholde opprinnelig lokalisering.

Lufthansa har fremdeles større tekniske baser ved flyplassen.

På 1990-tallet ble lufthavnen betydelig oppgradert, med ny terminal og 500 meter lengre rullebane.

Fra 2016 ble flyplassen omdøpt for å hedre tidligere kansler Helmut Schmidt, og har nå det offisielle navnet Hamburg lufthavn Helmut Schmidt.

Trafikk

Lufthavnen har de siste årene hatt noe utskifting av flyselskaper, men er fremdeles en betydelig internasjonal lufthavn. Totalt reiser i overkant av 17 millioner passasjerer gjennom lufthavnen årlig.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg