Kirkeruinen på Domkirkeodden
Kirkeruinen på Domkirkeodden.
Kirkeruinen på Domkirkeodden
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Hamar domkirke. Kirkeruinen på Domkirkeodden med vernebygget i glass som ble reist 1998.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Domkirkeruinene på Domkirkeodden er det som er igjen av den gamle Hamar domkirke, som ble påbegynt i 1152, og sto ferdig omkring 1200. Ruinene har en karakteristisk profil på midtskipets sørvegg som har vært et symbol for Hamar. Domkirkeruinene er en del av Anno museum, som ligger på Hamar.

Kirken ble bygd etter at Hamar ble gjort til bispesete i 1152. I første halvdel av 1300-tallet ble den påbygd. Ved svenskenes herjinger i 1567 ble kirken brent, og på 1600-tallet falt det meste av bygningen over ende. Ruinen ble senere brukt som steinbrudd, men midtskipets sørvegg ble stående.

Bevaring

I 1987 ble det utlyst en nasjonal arkitektkonkurranse for å designe en overdekning av ruinen for å redde den fra ytterligere forfall. Konkurransen ble vunnet av arkitektene Lund og Slaatto, og vernebygget i glass ble fullført i 1998.

Den nye Hamar domkirke ble reist i 1866 som følge av at Hamar på nytt fikk bystatus i 1849 og gjenoppsto som selvstendig bispedømme i 1864.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg