Faktaboks

Etymologi

av norrønt hella 'steinhelle, helleberg' og 'foss'

Hällefors er en kommune i Sverige, i vestlige Västmanland, nordvest i Örebro län. Kommunen har et areal på 990 km2 og 6500 innbyggere (2024).

Kommunen domineres av et oppsprukket landskap med mange små innsjøer. Store deler av kommunen er dekket av skog. Åpnere oppdyrkede arealer finnes i de midtre delene.

Gruvedrift (jernmalm og sølv) og skogbruk er tradisjonelt de viktigste næringene. Gruvedriften har nå opphørt, og næringslivet er konsentrert omkring jern-, stål- og metallindustri samt skogbruk.

Kommunesenter er Hällefors (4549 innbyggere i 2019), som ligger 20 km nordøst for Filipstad. Kommunesenteret har vokst opp omkring Hällefors bruk (grunnlagt i 1639), som hadde sølvsmie. Krokbornsparken i Hällefors regnes å være Sveriges eldste folkepark. Parken ble anlagt i 1796 av eieren av Hällefors bruk for å gi avkopling for bruksarbeiderne. Parkanlegget er fredet.

Loka brunn, 25 km sør for kommunesenteret, er et tradisjonsrikt kurbadested, grunnlagt i 1720, særlig kjent for sine gytjebad. I Grythyttan 10 km sør for Hällefors ligger Grythyttans Gästgivaregård med restaurant- og hotellhøgskole.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg