Grigori Perelman

Faktaboks

Grigori Perelman
Født
13. juni 1966, Leningrad (nå St. Petersburg).

Artikkelstart

Grigori Perelman, russisk matematiker som har gjort banebrytende bidrag til Riemannsk geometri og geometrisk topologi. Han beviste blant annet Thurstons geometriseringsformodning hvilket igjen impliserte at Poincares formodning var sann.

Poincares formodning

Perelman er mest kjent beviset av Poincarés formodning (gjennom beviset av Thurstons geometriseringsformodning). I tre artikler i 2002 og 2003 framkom det en mengde resultater som ettervert førte til beviset av Poincares formodning. Resultatene bygget på en metode utviklet av Richard Hamilton i 1982.

I flere av Perelmans resultater var riktignok ikke bevisene inkludert, så det tok flere år før de beste matematikere innenfor feltet kunne verifisere at Perelman hadde et fullstendig bevis. I 2006 konkluderte endelig tre forskjellige grupper at Perelman hadde alle de nødvendige delene i et komplett bevis.

Priser

Basert på Perelmans bidrag ble det bestemt at Perelman skulle tilbys Fields-medaljen i 2006, men Perelman takket nei til å motta prisen. Hans begrunnelse var at prisen ikke hadde betydning for ham; anerkjennelse for at hans bevis var korrekt var mer enn nok.

I 2010 ble det også bestemt å tildele Perelman en "Millennium prize". Denne prisen inkluderte en pengepremie på en million dollar, men også denne takket han nei til.

Etter gjennombruddet

Fram til 2003 jobbet Perelman på Steklov instituttet i St. Petersburg, Russland. I 2003 sluttet han og ble tilsynelatende uten arbeid. I følge Perelman selv har han også sluttet med matematikk, men fordi han siden har levd et tilbaketrukket liv, har dette vært vanskelig å verifisere. Ingen artikler siden 2003 har (per desember 2013) dukket opp med han som forfatter.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg