Faktaboks

William Thurston

Bill Thurston

Født
30. oktober 1946, Washington, DC
Død
21. august 2012, Rochester, New York
.

William Paul Thurston var en amerikansk matematiker og professor ved University of California, og siden 1993 ved Cornell Universitetet i staten New York. Han var mest kjent for sine banebrytende verk innenfor studiet av tredimensjonale mangfoldigheter. Han formulerte i 1982 det berømte Thurstons geometriseringsformodning. Thurston ble tildelt Fields-medaljen for 1982. I en lovtale fra Charles Terence Clegg Wall på den internasjonale matematikerkongressen i Warszawa i 1983, ved anledning av den offisielle tildelingen av prisen, het det:

«Thurston har fantastisk geometrisk innsikt og visjon. Sine ideer har totalt revolusjonert topologien med 2 og 3 dimensjoner og ført til et fruktbart samspill av analyse, topologi og geometri.»

Thurstons geometriseringsformodning ble bevist av Grigori Perelman i 2003.

Thurston hadde også filosofiske interesser som vist i sin artikkel i Bulletin til American Mathematical Society 1994 «Om bevis og framskritt i matematikk».

Les mer i Store norske leksikon

Ekstern lenke

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg